Federatia pentru Apararea Padurilor si Confederatia Consilva au organizat, miercuri, un miting pe tema "Proiectul de cod silvic ce se dezbate in Parlament legifereaza distrugerea padurilor". Evenimentul a avut loc in Piata Revolutiei, in fata Bibliotecii Centrale Universitare.
O propunere legislativa de modificare a Codului silvic, initiata de 34 de parlamentari din tot spectrul politic din Romania, prevede o crestere a sanctiunilor pentru taierea abuziva a padurilor, releva un comunicat de presa dat publicitatii, luni, 24 septembrie, de Comisia pentru silvicultura, agricultura si dezvoltare rurala din Senat.
Initiatorii sustin ca actualul proiect de act normativ raspunde cerintelor actuale din domeniul silviculturii si respecta prevederile legale ale Uniunii Europene.
Printre prevederile propunerii se numara crearea cadrului juridic pentru administrarea padurilor prin ocoale silvice de stat si private; intarirea disciplinei in administrarea fondului forestier si cresterea suprafetei acestuia; cresterea responsabilitatii factorilor de raspundere si decizie din domeniul silvic; simplificarea birocratiei in administrarea fondului forestier.
De asemenea, pana in anul 2030, in baza Programului de impadurire vor fi plantate cu puieti pana la doua milioane de hectare, pentru combaterea eroziunii solului si pentru regenerarea terenurilor neproductive.
La nivelul anului 1996, cand a fost elaborata Legea nr. 26/1996 – Codul silvic, fondul forestier proprietate publica a statului avea o suprafata de 6,3 milioane de hectare, iar fondul forestier proprietate privata doar 360.000 de hectare. Dupa definitivarea procesului de restituire a proprietatilor forestiere, prin efectele legilor proprietatii, se estimeaza ca statul va mai avea in proprietate doua milioane de hectare.
In acest sens, promovarea unui nou act normativ in domeniu era foarte necesar, considera initiatorii.
Foto: stpf.net