Producatorii agricoli din judetul Olt furnizeaza anual, pe piata interna, aproximativ 1,4 milioane de oua ecologice, iar treptat, judetul Olt devine un furnizor de produse ecologice si pe piata plantelor medicinale, culturilor de camp si mierii de albine, anunta Agerpres.
Purtatorul de cuvant al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Olt, Maria Paval, a precizat ca fermierii din judet au anuntat incheierea unor contracte pentru producerea si comercializarea a 1,4 milioane de oua ecologice provenind de la doi producatori certificati in acest sens, respectiv de la ferma Cortina Bioprod din Curtisoara (1 milion de oua) si Veterinar Serv din Gradinari (400.000 de oua). In ferma din Curtisoara sunt crescute 4.000 de gaini, iar la Gradinari 2.000 de gaini, afacerile celor doi producatori extinzandu-se de la an la an.
Agricultura ecologica in judetul Olt nu inseamna doar cele doua ferme de gaini ouatoare, ci si aproape 1.500 de hectare cu plante medicinale, cereale, furaje, soia, macese. Mai precis, se cultiva ecologic aproape 300 de hectare cu fenicul, mazare, anason, lucerna, soia, porumb, grau, floarea soarelui. In anul doi de conversie la cultura ecologica se afla 185 de hectare cultivate cu aceleasi plante, iar in primul an de conversie sunt 1015 hectare de culturi agricole. In plus, au fost deja certificate drept ecologice si produsele apicole obtinute de la 31 de familii de albine.
Maria Paval a explicat ca printre culturile aflate in primul an de conversie spre agricultura ecologica se numara o cultura de grau dur (cel mai bun pentru producerea pastelor fainoase) pe o suprafata de 526 de hectare, si o cultura de rapita, pe o suprafata de 300 hectare. Paval a explicat ca, anul acesta, mai sunt fermieri care vor sa infiinteze culturi ecologice, care au timp sa anunte acest lucru pana in luna iunie.
Foto: Monitorul Cluj