Expert ADEME: Pretul cotei de CO2 ar putea creste pe viitor

Pretul cotei de CO2 ar putea creste in viitor, daca in urma conferintei ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga obiectivul de reducere a emisiilor se va majora de la 20 la suta la 30 la suta, a declarat, marti, Jean – Pierre Tabet, consilier pe probleme de schimbari climatice la Agentia de Mediu si Gestionare a Energiei (ADEME) Franta, informeaza Agerpres.

In acest context, el a subliniat ca intreprinderile din industrie ar trebui sa se pregateasca inca de pe acum pentru aceasta eventualitate. Tabet a explicat ca, in prezent, pretul cotei de CO2 este in jur de zece euro, desi la inceputul anului 2008 varia intre 25 si 30 de euro. "Cu aceasta criza economica, va fi nevoie de mai putine cote, deoarece intreprinderile isi mai reduc activitatea. Insa, pentru a pune in practica obiectivele Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice va fi nevoie de noi cote, iar in acest context pretul va creste. Astfel, pana in 2020, pretul se estimeaza ca va ajunge la 30 de euro, odata cu necesitatea diminuarii emisiilor", a spus Tabet.

Expertul francez a precizat ca 2009 reprezinta cel de-al doilea an de implementare a protocolului de la Kyoto, iar ultimul an va fi 2012. "Dupa 2012 nu exista nimic la nivel international. Acum se discuta despre un pact mondial privind schimbarile climatice, care ar trebui finalizat la Copenhaga anul acesta. Daca nu in 2009, atunci va trebui sa aiba loc in 2010, pentru ca tarile sa se pregateasca", a precizat el. Potrivit acestuia, planurile de actiune ale UE sunt stabilite pentru fiecare sector in parte. In sectorul industrial, desi este destul de special, aplicarea acestor masuri este mai simpla decat in alte domenii de activitate, pentru ca sunt mai putini actori.

Astfel, in Romania sunt 250 de amplasamente de operatori, iar la nivelul Europei 10.000. Comisia Europeana a lansat, in ianuarie 2008, pachetul legislativ energie-schimbari climatice. Acest pachet contine patru propuneri care traduc in masuri concrete angajamentul UE de lider mondial in lupta impotriva schimbarilor climatice, prin atingerea tintelor asumate de sefii de stat si guverne la Consiliul European din martie 2007. Setul de propuneri vine in sprijinul celor deja existente, care au drept obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20 la suta, pana in 2020, si atingerea unei tinte de 20 la suta energii regenerabile din totalul de energie consumata.

Comisia Europeana si-a prezentat, la 28 ianuarie 2009, propunerile pentru un nou acord mondial pentru solutionarea problemei reprezentate de schimbarile climatice si cu privire la posibilele modalitati de finantare in acest sens. Noul pact urmeaza sa fie incheiat la conferinta ONU privind schimbarile climatice organizata la Copenhaga in decembrie 2009. Pentru a limita cresterea temperaturii la mai putin de 2 grade Celsius, tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie de mult mai multa finantare de la tarile dezvoltate si de la institutiile multilaterale pentru a putea fi ajutate sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice. Propunerile Comisiei includ crearea unei piete a emisiilor de carbon la nivelul OCDE pana in 2015 si a unor surse inovatoare de finantare internationala, pe baza emisiilor si capacitatii de plata ale tarilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri