Mercedes-Benz Romania a fost din nou partenerul “Cercetasilor Romaniei “, in cea mai mare expeditie organizata in 2012. Compania s-a implicat in acest proiect amplu de responsabilitate sociala, pentru al treilea an consecutiv, in calitate de Masina Oficiala, aratandu-si astfel aprecierea pentru dorinta Cercetasilor de a explora, proteja si pretui natura.
“Cercetasii Romaniei” se impart in doua grupe de varsta, Lupisorii (7-10 ani) si Exploratorii (14-18 ani) si fac parte din cei peste 2.500 de cercetasi din 50 de filiale aflate in 26 de judete din Romania.
Taina prieteniei dintre tineri si Mercedes, respectul pentru natura
La poalele Fagarasului, nu departe de Lisa, 150 de Lupisori, inarmati cu voiosie si curaj, isi asteapta cu nerabdare prietenii de la Mercedes-Benz, carora le impartasesc de 3 ani una dintre marile taine ale cercetasiei, si anume respectul fata de natura.
La zeci de kilometri de Lisa, in Parcul Natural Cheile Varghisului, alti temerari, Exploratorii, le dezvaluie tuturor celor care vor sa-i cunoasca un alt secret al vietii de cercetas, si anume cum “cel mare trebuie sa-l protejeze pe cel mic”.
3 VAN-uri, cu hrana si echipamente, in creierii muntilor
Intre Lupisori si Exploratori, pe un drum ingust, blestemat cu multe gropi, 3 masini Mercedes-Benz, 1 Sprinter si 2 autovehicule Vito, fac naveta cu mancare si echipamente pentru a-i ajuta pe temerari sa supravietuiasca in salbaticie. Mercedes-Benz este un fel de frate mai mare al acestor viteji si, la cei 126 de ani ai sai, nu se da inlaturi sa-i protejeze pe “Cercetasii Romaniei”, a caror organizatie implineste, in 2013, 100 de ani.
“Noi si Cercetasii avem cateva obiective comune, iar cel mai important este respectul fata de mediu. Asa cum ei respecta natura si oamenii si noi ne respectam partenerii si incercam, prin inovatie, ca tehnologiile noastre sa fie cat mai prietenoase cu mediul. In plus, alaturi de cercetasi, luam parte la formarea tinerei generatii si, impreuna, suntem “Gata oricand!” sa sprijinim comunitatea", spune Gabriel Craciun, Corporate PR/Communications Mercedes-Benz Romania.
“E o frumuste sa fii cercetas!”
“E o frumusete sa fii cercetas, iar sa fii Lupisor nu-i de ici de colo. Fiecare dintre noi invata multe lucruri in tabara. Animalele trebuie protejate, la fel ca si plantele, iar toate aceste reguli le notam in carnetelul de cercetas”, spune Danut, in timp ce deseneaza pe o coala mare de hartie un steag capturat de la alti Lupisori, intr-o competitie organizata de Mercedes.
Pentru Ioana Magureanu, sefa Lupisorilor din tabara organizata langa Lisa, si Bianca Nesiu-Bedreag, presedinta cercetasilor din toata tara, cercetasia, nu-i o gluma, desi amuzamentul si povestile stau la baza tuturor regulilor pe care le invata Lupisorii. Educatia tinerilor si protectia mediului inconjurator raman valori comune si pentru cercetasi, si pentru Mercedes si sunt transmise tinerei generatii atat de liderii organizatiei, cat si de compania producatoare de masini.
“Proiectul din acest an intareste parteneriatul si valorile comune promovate de Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei si Mercedes-Benz: atentia deosebita pentru educatia copiilor si tinerilor, protectia mediului inconjurator si, nu in ultimul rand, viziunea fondatorilor celor doua miscari, mai ales ca ne pregatim de celebrarea Centenarului Cercetasiei in Romania, in 2013”, spune Bianca Nesiu-Bedreag, presedinta Organizatiei Nationale „Cercetasii Romaniei”.
“O noapte au poposit in pestera cu lilieci”
In ultima seara, povestile si chiotele se tin lant in cele 2 tabere din Carpati, iar asteptarea Lupisorilor si a Exploratorilor este rasplatita pe masura. Imbracati in tricourile daruite de prietenii de la Mercedes, peste care flutura cravata de cercetas, copiii primesc in dar, din partea companiei, obiecte de colectie si obiecte necesare supravieturii in natura.
“E joc si nu prea ce se intampla intr-o tabara de cercetasi. Regulile sunt stricte si pentru cei mari, si pentru cei mici, iar incercarile la care au fost supusi le sunt de folos pentru toata viata. Exploratorii au fost trimisi in prima seara mai devreme la culcare decat era stabilit in program. Peste 1 ora au fost treziti, deoarece erau deja pe o nava ce se prabusise in munti si trebuiau sa supravietuiasca. Asa ca au poposit in prima noapte intr-o pestera cu lilieci, iar altadata au fost lasati in salbaticie, unde au experimentat tehnici de supravietuire”, povesteste Vasile Grecu, zis Grizzly, responsabil de programe la centrul local Miercurea Ciuc “Cercetasii Romaniei”.
Lectiile de supravietuire, mai instructive decat internetul
Nici pestera cu lilieci si nici salbaticia din Cheile Varghisului nu i-au speriat insa pe temerari. Bogatiile pe care le-au strans in zilele in care au cutreierat muntii “nu se compara cu niciun telefon de fite, joc pe calculator ori cu te miri ce alta gaselnita de pe la oras”.
“Am invatat aici ce este respectul, iar prieteniile legate in cercetasie sunt cele mai durabile. Muntele te ajuta sa te calesti, te invata sa-l iubesti si trebuie sa respecti tot ce-ti ofera. Aer curat, liniste, paduri ce trebuie ingrijite si pastrate”, povesteste Alex, care este tare mandru de lanterna si briceagul primite de la prietenii de la Mercedes.
Alaturi de Alex, alti 50 de adolescenti veniti din 3 judete au invatat in timpul taberei asezate in Cheile Varghisului sa-si poarte singuri de grija, sa gateasca si sa spele, s-au catarat pe munte alaturi de Radu, un salvamontist voluntar, ori au strans gunoaiele din apropiere de Comana, judetul Brasov.
Salvamontistul voluntar este vestit printre cercetasi. Mai dur ca piatra, aunci cand te invata sa-ti proptesti piciorul in stanca lucie, zeflemitor de nu-l asculti odata ce te-ai catarat pe burta muntelui, Radu inmoaie insa si pietrele cu glasul si chitara lui.
“Radu vine de dragul nostru in tabara impreuna cu fiul sau. Il sun, ii spun unde suntem si apare. Copiii il iubesc tare mult, au invatat o multime de cantece de la el, iar in tot ce face Radu pune pasiune. Iubeste muntele, are o voce minunata, dar respinge mercantilismul, mai ales pe Margineanu”, spune, in soapta, Grizzly, in timp ce Radu canta langa focul ce scapara pana la stele, peste crestele Persanilor.
Atelierele de speologie, cadou de la Mercedes
Exploratorii au mers in ultima lor zi de tabara la Comana intr-una dintre masinile oferite de Mercedes, unde s-au imprietenit cu copiii din comuna, au vizitat pestera si au strans gunoaiele lasate de turisti. Apoi, pe seara, au luat parte, in tabara din chei la un atelier de speologie sustinut de Doru Panaitescu, un explorator pasionat de secretele pesterilor, invitat de Mercedes-Benz sa ia parte la aventura cercetasilor.
„In editia din 2012, pentru a marca acest parteneriat devenit deja o traditie, ne-am propus sa incurajam pasiunea cercetasilor printr-un atelier de speologie sustinut de Doru Panaitescu, extinzand astfel aria de activitati educationale nonformale dezvoltate de organizatia Cercetasii Romaniei in cadrul acestei reuniuni. Reactia tinerilor a fost pozitiva si, cu siguranta, vom continua sa le stimulam pasiunile prin actiuni speciale cum a fost acest atelier”, a mai spus Gabriel Craciun.
Copiii din Comana vor si ei la Cercetasi
Copiii din Comana vor sa fie si ei cercetasi, mai ales de cand s-au imprietenit cu Exploratorii. Au facut poze in pestera si au venit impreuna cu primarul lor, Grusea Viorel, la un alt atelier de speologie, sustinut special pentru ei de Doru Panaitescu intr-o pensiune agroturistica, aflata langa Hoghiz.
“Copiii nostri sunt foarte incantati de cercetasie si vom infiinta in curand un astfel de centru si in Comana, mai ales ca ne aflam intr-o arie naturala protejata. Valea Comanei are multe comori ce trebuie protejate, iar copiii trebuie sa invete sa pretuiasca aceste locuri”, crede primarul din Comana.
Cel mai mare proiect de CSR al companiei continua
Focul de tabara s-a stins, Lupisorii s-au intors acasa, la fel si Exploratorii, liderii voluntari ai Cercetasilor si-au reluat viata de zi cu zi, insa copiii din Comana asteapta cu nerabdare expeditia viitoare in care-si vor flutura si ei esarfele de cercetasi. Si nu numai copiii din Comana! Organizatia de cercetasi este deschisa tuturor tinerilor care vor sa invete sa se aventureze in tainele naturii. Iar Mercedes-Benz va fi “Gata oricand!” sa-i sprijine pe “Cercetasii Romaniei”, ca doar de la ei si-a insusit aceasta deviza.
"Colaborarea cu Cercetasii Romaniei este cel mai mare proiect de responsabilitate sociala al Mercedes-Benz Romania, pe care-l reluam an de an cu mare placere. Cu aceasta ocazie, ne aducem aminte cu drag de bucuria din copilarie de a explora si incantarea de a descoperi locuri noi in mijlocul naturii. Proiectul continua si la anul, cand ei isi vor sarbatori centenarul, iar noi 127 de ani de existenta ", mai spune Gabriel Craciun.
Statuia Cercetasului din Tecuci, unica in tara
“Statuia Cercetasului din Tecuci, unica in tara, infatiseaza un cercetas in timpul unei actiuni. El are pe cap o palarie, in spate un rucsac si in mana un baston, semnul distinctiv al cercetasilor. Monumentul original a fost dezvelit la 1925, in prezenta printului Carol al II-lea, pentru a cinsti memoria celor 25.000 cercetasi cazuti în Primul Razboi Mondial. In 1959 a fost coborata de pe soclu si topita, dar a fost reconstituita, dupa fotografii, odata cu reinfiintarea organizatiei”, potrivit Elenei Ungureanu, liderul patrulei de cercetasi din Tecuci.
Organizatia "Cercetasii Romaniei", fondata in 1913, doreste sa ofere copiilor si tinerilor ocazia de a crea o lume mai buna, implicandu-se in comunitatea locala si protejand natura, descoperindu-si, in acelasi timp, si noi pasiuni. "Cercetasii Romaniei" este singura miscare cercetaseasca din Romania primita in Organizatia Mondiala a Miscarii Scout care numara in prezent peste 31.000.000 membri activi in 216 tari si teritorii.
Comentariile tale pot fi postatate aici
(foto Statuia Cercetasului, tecuci.eu)