EVZ: Colectarea selectiva, primul pas in favoarea mediului

Dintre multele lucruri pe care le putem face pentru mediul inconjurator, cel mai simplu este sa colectam selectiv deseurile de ambalaje din casa.

Acest lucru presupune separarea gunoiului menajer si colectarea, in saci diferiti, a plasticului si aluminiului, hartiei si sticlei. Apoi, deseurile acestea sunt duse la containerele speciale pentru reciclare.

DE CE SA COLECTAM SELECTIV. Spre exemplu, descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani din cauza materialelor care il alcatuiesc. Aluminiul este 100% reciclabil, iar un televizor poate functiona trei ore cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu. De asemenea, in fiecare secunda se recicleaza 630 de cutii de aluminiu.

Cat priveste hartia, orice gest conteaza, mai ales ca pentru tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, adica 1.500 de arbori cu o varsta de 50 de ani. Si este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie. Iar fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci.

Cat despre sticla, se descompune intr-un milion de ani. Vestea buna este ca sticla poate fi reciclata la nesfarsita fara sa isi piarda calitatile.

Cititi mai multe in Evenimentul Zilei
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri