Mileniu actual a început cu o puternică criză economică, cu o creștere demografică intensă, populația globului a depășit 7 miliarde de locuitori, dar și cu un deceniu al dezastrelor naturale, printre care, pe loc fruntaș, cutremure devastatoare.
Efectele cutremurului din Haiti, din 12 ianuarie 2010
Vă prezentăm bilanțul cutremurelor din perioada 2011-2011, în speranța că în viitor știința va ajuta, dacă nu la anticiparea acestora, cel puțin la reducerea impactului catastrofal pe care seismele îl au pentru societate.
Deceniul care s-a terminat a fost unul al dezastrelor naturale – dintre acestea cutremurele au avut impactul cel mai negativ, numărul victimelor fiind de circa 780.000. Mult mai multe persoane au fost însă afectate, direct sau indirect. Circa 60% din victimele datorate dezastrelor naturale în ultimii 10 zni și-au pierdut viața în urma cutremurelor. Acest număr este enorm – depășește cu mult numărul victimelor din diversele războaie din lume. Doar foamea, setea și bolile sunt mai criminale. Un studiu efectuat de Lancet (http://www.thelancet.com) a prezentat o clasificare a celor mai distructive, din punct de vedere al victimelor, cutremure din perioada 2001 – 2011.
Cel mai infernal cutremur a fost cel din 12 ianuarie 2010 din Haiti, cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, care a provocat circa 316.000 de victime și a lăsat în urmă o situație dramatică, care încă persista. Pe al doilea loc în acest clasament dramatic este cutremurul ce a generat tsunamiul în Oceanul Indian, de pe 26 decembrie 2004, cu magnitudinea de circa 9.1 grade (chiar dacă încă se discută despre magnitudinea acestui cutremur) și care a ucis circa 227.000 de persoane. Pe al treilea loc se situează seismul din China, de pe 12 mai 2008, din provincia Sichuan, care, cu o magnitudine de circa 7.8 grade pe scara Richter a făcut mai bine de 87.500 victime. Alte cutremure, printre care și cel din Japonia din 2011, au avut rezultate dramatice.
Citeste mai mult pe evz.ro