Timisorenii sunt primii romani care pot manca hrana pura si care se pot ingriji cu produse biologice garantate si certificate european.
Ieri, in centrul orasului, a fost deschis primul magazin care comercializeaza exclusiv produse bio-organice, adica suta la suta sanatoase si, in plus, pentru obtinerea carora mediul inconjurator nu a fost afectat in mod negativ.
Este vorba de alimente de prima necesitate, de la legume, fructe, la faina, ulei, lactate si produse de panificatie etc, dar si cosmetice, produse de ingrijire corporala pentru copii si bebelusi, detergenti etc. In total, vor fi peste 1.000 de produse, cam tot ce se gaseste in mod curent intr-un supermarket, cu diferenta ca sunt produse biologice. Asta inseamna, insa, si preturi mai mari.
Primul magazin cu produse bio-organice din Romania se numeste Bio Markt, si este o franciza, fiind, momentan, singurul din tara care ofera produse biologice garantate si certificate european. In luna martie, va aparea si al doilea astfel de magazin, in Capitala.
„Produsele comercializate aici sunt importate din Germania si Austria. Nu putem oferi produse autohtone pentru ca agricultura ecologica la noi se dezvolta foarte incet, Romania neavand in acest moment niciun astfel de produs certificat conform normelor UE”, explica Florina Onetiu, reprezentanta Bio Markt. Compania este in discutii cu conducerea grupului Metro (hipermarketurile Real) si Carrefour, pentru a-si deschide standuri in incintele magazinelor.
Variante
Cel mai aproape, in Ungaria
Singurele produse biologice certificate sunt cel mai aproape de gasit in hipermarketul Cora, in Szeged, Ungaria. Magazinul are un stand specializat, unde aceste produse sunt comercializate la un pret mai ridicat decat cele obtinute prin cultura de masa. Alta varianta este procurarea acestor produse din marile lanturi de magazine europene din Budapesta, Viena etc.
Explicatii
> Ce inseamna produs organic?
Potrivit organizatiilor internationale, mancarea organica este produsa de fermieri, care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura, astfel ca produsele rezultate sunt pure. Carnea organica, ouale si laptele provin de la animale carora nu li s-au administrat hrana, antibiotice sau hormoni de crestere. Mancarea organica este obtinuta fara a fi folosite pesticide, fertilizari sintetice, bioenergie sau radiatii ionice.
> Cum stim ca un produs este organic?
In Europa, potrivit normelor, produsele organice au etichete care cuprind logo-urile singurelor organisme de certificare in acest sens: ECOCERT, BCS OKO GARANTIE, DEMETER, BDIH. Acestea sunt responsabile cu verificarea acuratetii informatiilor de pe ambalajele produselor organice respective si tot ele stabilesc daca un produs este organic, bio sau bio-organic.
In Romania, se face confuzie cu privire la diferenta, majora de altfel, dintre produsele organice si produsele considerate impropriu „naturale”, in sensul ca laptele produs de un taran, nu este neaparat un produs biologic pur, pentru ca oile sau vacile ar putea fi hranite cu iarba ingrasata artificial.