Sambata, cei interesati au putut observa zeci de specii de pasari care traiesc in aria protejata cunoscuta si sub numele de „Delta Brasovului”.
Ziua Europeana a Observarii Pasarilor a fost sarbatorita, sambata, la Dumbravita, printr-o sesiune de „birdwatching” (observarea pasarilor in habitatul lor natural – n.r.), organizata de catre filiala Brasov a Societatii Ornitologice Romane (SOR). Vremea frumoasa, numai buna de admirat zecile de specii de pasari din „Delta Brasovului”, asa cum este denumita aria protejata, nu a atras insa mai mult de 20 de iubitori de natura. Asta si pentru ca „birdwatching”-ul este o indeletnicire cat se poate de noua pentru romani si nu neaparat ieftina, „armele” principale fiind niste lunete care trebuie sa mareasca macar de 20 sau 40 de ori. „Pasarile sunt foarte sperioase si trebuie sa pastrezi distanta daca vrei sa fii sigur ca n-ai venit degeaba”, explica Bogdan Ciungara, membru SOR si managerul site-ului www. dumbravita-natura2000.ro.
„Exista si alte modalitati de a iesi in natura”
In doar cateva ore, cei prezenti la Dumbravita au putut vedea cam 40 de specii si peste 3.200 de exemplare. Rata mare, lisita, corcodelul, pescarusul razator, cormorani, egrete sau starci cenusii sunt doar cateva dintre speciile surprinse in mediul lor natural. Pentru specialisti insa, orele petrecute in spatele lunetelor au meritat, mai ales pentru cei trei culici mari, care se plimbau tantosi si leganat la peste un kilometru distanta.
Una peste alta insa, am avut parte de o experienta noua, placuta si chiar am invatat unele lucruri despre pasari. „Exista si alte modalitati de a iesi in natura in afara de mici, bere, foc, muzica data la maximum si gunoaie lasate in urma. Putem merge sa admira m ce are de oferit natura”, spune Dan Ionescu, coordonatorul Societatii Ornitologice Romane Brasov.
Potrivit directorului de marketing al firmei piscicole, care administreaza impreuna cu SOR Brasov aria protejata, strainii platesc bani grei pentru asemenea iesiri in natura. In plus, sunt in stare si sa parcurga mii de kilometri pentru a participa la sesiuni de „birdwatching”.
„In afara, patronii de mari corporatii au dragoste de natura si pasiune pentru a observa pasarile sau animalele. Daca gasesc o zona salbatica ce le poate oferi placerea de a vedea o specie rara, sunt gata sa ofere sponsorizari pentru a ajuta la protejarea acelei specii”, adauga Dan Ionescu.
Ana Maria Manitiu organizeaza tabere pentru copii si a venit la Dumbra vita pentru a se documenta. „Sunt convinsa ca le voi face o mare bucurie. Ei pot sta ore in sir sa observe o broasca sau un melc, deci cred ca nu se vor plictisi deloc aici”, considera Ana Maria Manitiu.