Vacile si oile care pasc, dar si cerbii care dorm, tind sa-si alinieze corpul pe axa nord-sud a campului magnetic terestru, arata un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii Duisburg-Essen.
Potrivit Reuters, vacarii, ciobanii si vanatorii stiu de multa vreme ca bovinele, ovinele si cervidele tind sa se orienteze cu fata in aceeasi directie in timp ce pasc, dar convingerea generala era ca animalele se asaza pur si simplu cum le este mai comod in functie de pozitia soarelui sau de directia vantului.
Sabine Begall, coordonatoarea studiului, a analizat impreuna cu echipa sa 8.510 imagini prin satelit, infatisand turme de vite, oi si cerbi, de pe 308 pasuni si campii din intreaga lume. Studiul a inclus si observarea locurilor de iernat ale cerbilor, la o populatie de aproximativ 3.000 de cerbi din peste 225 de locuri din Cehia. Concluzia a fost ca, atat in timp ce pasc, cat si in timp ce dorm, aceste animale stau cu fata fie spre nordul magnetic, fie spre sud. Directia vantului si a luminii solare a variat masiv in momentele in care au fost luate imaginile, reiesind ca factorul determinant in alegerea pozitiei a fost campul magnetic.
Acest tip de „magnetism animal”, neobservat anterior la mamifere mari (doar la rozatoare si la o specie de liliac), este relativ bine-cunoscut la pasari, broaste testoase si la unele specii de pesti. Cercetatorii germani banuiesc ca si oamenii, precum si balenele foarte mari, ar avea din nastere o „busola magnetica” interna.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei