Dezvaluirile din EVZ despre soarta ursilor-gunoieri din Sinaia nu-i lasa indiferenti pe specialisti, care vorbesc despre „prapadul” de la fondul de vanatoare Diana, locul unde au ajuns animalele.
Ursii trimisi de la tomberoanele din Sinaia la domeniile de vanatoare particulare din judetul Arges ar putea fi „carne de tun”, conform declaratiei pe care a facut-o Cristina Lapis, administratorul singurei rezervatii de ursi din Romania, „Liberty” din Zarnesti. Pe de alta parte, Ovidiu Ionescu, director stiintific la Institutul de Cercetari si Amenaja ri Silvice Brasov, profesor la Facultatea de Silvicultura Brasov, spune ca ursii-gunoieri sunt in siguranta pentru ca vanatorii nu au niciun interes sa impuste ursoaice cu pui sau ursi de mica dimensiune.
In urma cu o luna, de la Sinaia au fost capturati 11 ursi (trei ursoaice cu cate doi pui si doua exemplare mature, respectiv un mascul si o femela) care au fost transportati in mare secret pe un domeniu particular de vanatoare. Este vorba despre AV „Diana”, din judetul Arges, care ii apartine omului de afaceri Nicolae Ivanescu, un apropiat al presedintelui Consiliului Judetean Arges, Contantin Nicolescu. Actiunea de relocare a ursilorproblema va continua in aceasta saptamana si in Predeal, unde s-au inregistrat mai multe „intalniri” cu ursi care coboara la marginea statiunii montane.
„La „Diana” se intampla lucruri grave”
Autoritatile de la Pitesti inca evita sa faca declaratii transante. Prefectul Ion Popa (fost membru PNL) si-a declinat competenta de control in acest caz. „Nu e treaba noastra, a prefecturii, ce se intampla pe un fond privat de vanatoare. Daca, intr-adevar, ursii au fost adusi pe un fond de vanatoare pentru a fi vanati, si nu intr-o rezervatie naturala a statului, raspunderea o poarta cei care au initiat acest program”, a declarat ieri Ion Popa.
In schimb, Gogu Davidescu, fost sef al Directiei Silvice Pitesti in perioada 2005-2007, actualmente consilier judetean PDL, s-a lansat in critici severe: „La fondul de vanatoare „Diana” stiu ca se intampla lucruri grave, si asta de mult timp. E un adevarat prapad pe acolo. Pentru Ivanescu a fost o simpla afacere. A luat 11 ursi gratis si va primi cateva zeci de mii de euro pentru fiecare trofeu”.
Problema cotei de vanatoare
Cristina Lapis ne-a spus ca tocmai lipsa de transparenta a institutiilor statului a nascut suspiciuni si crede ca ursii de la Sinaia sunt victime sigure, din moment ce au fost eliberati pe un domeniu de vanatoare. „Fiind obisnuiti cu omul, vor veni de bunavoie acolo unde simt miros de om. Vanatorii nu au de ce sa depuna prea mult efort pentru prinderea lor”, ne-a declarat Cristina Lapis. Aceasta, care este si presedinta organizatiei „Milioane de prieteni”, spune ca este suspecta inclusiv aceasta invazie brusca a ursilor.
„Serios vorbind, in ultimul an zeci de ursi au navalit in zonele urbane. Aici e vorba si despre interventia omului, exista oameni care dau mancare din punga ursului si astfel il obisnuiesc sa vina la sosea, sa faca o poza cu el, exista si oameni care cu buna stiinta momesc ursul spre oras”, explica Lapis. Potrivit acesteia, aici intervine chestiunea reducerii cotei de vanatoare, si de dorinta vanatorilor de a obtine mai multe trofee de urs. „Cred ca se incearca crearea unui curent general care sa ne faca sa credem ca ursii s-au inmultit prea mult si e cazul sa intervina vanatorii”, sustine presedinta organizatiei pentru protectia animalelor.
Vanatorii nu ucid ursoaice
Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultura din Brasov, director stiintific la ICAS Brasov, este convins ca vanatorii nu vor impusca ursii proaspat adusi in domeniile de vanatoare PSD. „Noi am dus acolo doar ursoaice cu pui. Acestea nu prezinta interes pentru vanatori, de altfel, niciun vanator nu va incerca sa impuste o ursoaica cu pui”, spune Ionescu. In ceea ce priveste invazia de ursi in ultimii ani, profesorul Ionescu are o alta explicatie.
„In urma cu doi ani s-a interzis impuscarea ursilor pentru ca se credea ca avem un efectiv foarte mic. Intre timp, acestia s-au inmultit, se pare ca nici acele informatii nu erau foarte corecte si iata ca ne-am trezit cu o crestere a efectivului. Intrucat exista presiuni, ursii mai putin puternici pleaca din arealul normal de vanatoare si vin catre zonele urbane”, explica Ionescu. (A contribuit Razvan Bunea)
PROTEST
„Vanatorul-parlamentar”, luat la tinta de ecologisti
Ministrul mediului, Korodi Attila, si circa 100 de ecologisti au protestat ieri, in fata parlamentului, la adresa intentiei deputatilor de a modifica Legea vanatorii astfel incat aceasta sa permita vanatoarea in parcurile nationale. Proiectul de lege se afla pe agenda comisiilor Camerei Deputatilor, dupa ce a trecut cu unanimitate de plenul Senatului in al doilea ciclu legislativ, primul incheindu-se cu refuzul presedintelui de a-l promulga. Participantii la protest purtau tricouri pe care erau desenate tinte si urme de animale.
Organizatorii au adus o tinta pe care erau desenat un „parlamentar- vanator”, dar si un arc cu sageti cu care participantii sa traga in ea. „Este esential ca anumite zone sa ramana inchise complet vanatorii. Sigur, pentru situatiile exceptionale, din motive de dezechilibru natural sau sanitar-veterinare, omul trebuie sa intervina pentru a diminua o populatie de specie de animal salbatic”, a declarat ministrul, pentru Medifax precizand ca in aceasta categorie intra si ursii.