Evenimentul Zilei: Tsunami solar – cinci lucruri despre "salvele unui tun gigantic"

Tsunami-ul solar ale carui efecte au putut fi observate la 3 august, prin prezenta luminilor Nordului la latitudini joase, nu reprezinta o amenintare pentru viata pe Pamant. Totusi, in anumite conditii, pe care le enumeram mai jos, omenirea ar putea avea de suferit din cauza radiatiei puternice: s-ar intrerupe emisia radio pe unde scurte, astronautii ar avea serioase motive sa se teama, iar retelele electrice ar putea avea probleme. Asa s-a intamplat in 2003.

1. Un tsunami solar nu reprezinta o amenintare reala pentru viata pe Pamant. "Aceste eruptii au loc atunci cand imense structuri magnetice din atmosfera solara isi pierd stabilitatea si nu mai pot fi controlate nici macar de uriasa forta gravitationala a Soarelui. Precum un arc intins si eliberat brusc, acestea erup in spatiu", explica dr. Lucie Green, de la Mullard Space Science Laboratory. Cercetatoarea completeaza: "Aceasta inseamna ca avem mari sanse sa vedem efecte majore si de durata, cum ar fi luminile Nordului (n.r. aurore) la latitudini relativ joase".

Aceste eruptii, care au aruncat milioane de tone de plasma in spatiu, nu pot produce altceva decat pene de curent in cateva regiuni si intreruperi ale comunicatiilor. Si, desigur, ceea ce danezii si cei din nordul Germaniei au putut vedea in urma cu cateva seri: aurora boreala la latitudini foarte joase pentru un astfel de fenomen. Ultimul, un efect mai degraba dezirabil, in primul rand pentru spectator si apoi pentru economie: mii de turisti au venit in Danemarca, Germania si cele trei tari din Scandinavia (Norvegia, Finlanda, Suedia) pentru a putea observa fenomenul.

Eruptiile sunt principalele responsabile pentru furtunile magnetice. In 2003, o eruptie solara provoca o serie de probleme pe Pamant: Agentia Spatiala Japoneza anunta ca a pierdut legatura cu unul dintre satelitii aflati pe orbita, iar retelele electrice din nordul SUA si Canada au fost afectate de cateva interferente. Explicatia este imensa viteza a particulelor ionizate rezultate din eruptiile solare: acestea calatoresc cu pana la 2.000 de kilometri pe secunda.

„E ca si cum Pamantul ar sta in fata unui tun gigantic (n.r. Soarele), care la un moment dat a tras cateva salve teribile”, spunea in 2003 un cercetator de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.

2. Un tsunami solar poate influenta propagarea undelor radio, dar numai in anumite conditii. O eruptie solara dureaza intre cateva minute si cateva ore.

Gazul din apropierea eruptiei este incalzit la temperaturi foarte, foarte mari, ceea ce determina un val de radiatii. Astfel, o cantitate enorma de radiatii ultraviolete si rontgen ajunge in spatiu, alaturi de materie incarcata (in special protoni). Problema este ca intensitatea radiatiei poate atinge niveluri de 100 de ori mai mari decat valoarea normala.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri