Evenimentul Zilei: Tantarii din Romania, starpiti cu bani europeni

Din primavara anului viitor, in 14 localitati de pe malul stang al Dunarii va incepe distrugerea insectelor cu ajutorul bacteriilor nepoluante.

Orasul Calarasi. Bratul Borcea, malul Dunarii. Localnicii care stau la terase sau in parcuri au uitat de bucuria relaxarii: sunt mereu asaltati de tantari. „Daca vrei sa stai la o terasa, trebuie sa-ti dai mereu palme peste ochi. E teroare!”, se plange doamna Dan, care a iesit sa ia putin aer in parc. Din 2009, gratie unui proiect finantat de Uniunea Europeana, tantarii vor fi starpiti cu o substanta speciala, care contine bacteria Bacillus Thuringiensis.

De cand se stiu, localnicii din Calarasi, dar si din celelalte localitati insirate pe malul Dunarii lupta cu aceste insecte mici si sacaitoare. Oricine a fost prin aceasta zona sau in Delta Dunarii cunoaste foarte bine ce presupune acest interminabil razboi contra intepaturilor: esti o victima sigura, daca nu detii arme precum plase, spray-uri, creme si tot felul de aparate.

Mai mult, roiurile de tantari pregatiti sa atace de dimineata pana seara sunt o piedica in dezvoltarea turismului in judetul Calarasi. De obicei, vin doar cei care sunt dispusi sa indure supliciul intepaturilor pentru cateva zile de vanatoare sau pescuit.

Proiect de 285.000 de euro

„Anul acesta, tantarii nu ne-au facut mari probleme. Localnicii sunt obisnuiti. Iar turistii care vin la vanatoare sau la pescuit stiu ca trebuie sa-i suporte”, spune administratorul unui restaurant cu terasa din Calarasi.

Autoritatile locale din Calarasi, la fel ca si cele din alte orase ale tarii, aloca anual o suma de bani pentru lupta impotriva tantarilor si atribuie contractul, prin licitatie, unei firme specializate. Pentru 2008, municipalitatea din Calarasi a pus la bataie 200.000 lei in acest scop. Insa licitatia pentru dezinsectie a fost organizata abia in luna iunie, cand tantarii s-au inmultit si au impanzit toata zona.

Incepand de anul viitor, situatia s-ar putea schimba insa. Consiliul Judetean Calarasi si Primaria Silistra, din Bulgaria, au castigat un proiect din fonduri europene pentru eliminarea tantarilor, actiune care a demarat in toamna anului trecut.

Proiectul are o valoare de 285.000 de euro, din care 30.000 de euro sunt platiti de Consiliul Judetean (CJ) Calarasi. Restul sumei provine din bugetul Uniunii Europene si de la Guvernul Romaniei.

Arma bacteriilor

Noutatea pe care o aduce proiectul este substanta folosita pentru distrugerea tantarilor care contine o bacterie numita Bacillus Thuringiensis, ne-a spus Daniel Stefan, directorul executiv al Directiei Integrare Europeana, din cadrul CJ Calarasi. Microorganismul ucide larva de tantar si nu polueaza mediul inconjurator, spre deosebire de tratamentele chimice cu insecticide utilizate pe scara larga in Romania. Astfel, pentru a fi cat mai eficienta, stropirea cu substanta miraculoasa trebuie realizata primavara, inainte ca larvele sa se transforme in tantari.

Proiectul, coordonat de partea romana, presupune, pe langa organizarea a doua cursuri cu experti francezi care folosesc metoda de ani buni, si achizitionarea softului, a pulverizatoarelor, a tractoarelor si a substantei. Potrivit reprezentantului CJ Calarasi, softul a fost deja cumparat si permite realizarea unei harti electronice a zonei cu ajutorul careia locurile unde se dezvolta tantarii sunt controlate mai usor.

EFECTE NATURALE

Inundatiile si seceta au omorat insectele

Ce au in comun un roman, un turc, un francez si un american? Fie ca traiesc in orase sau in zone mai ferite, toti trebuie sa lupte impotriva tantarilor. In caz contrar, sunt nevoiti sa suporte bazaitul enervant care culmineaza invariabil cu o intepatura.

Cea care inteapa este femela de tantar, niciodata masculul. Femela are nevoie de sangele oamenilor, al animalelor sau al pasarilor pentru a-si dezvolta ouale. Insa nu toate speciile de tantari sunt la fel. Cele raspandite la nord, de exemplu, in Canada, s-au adaptat astfel incat isi aduc la maturitate ouale fara a avea nevoie de sange, ne explica Gabriela Nicolescu, sefa laboratorului de entomologie medicala, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”.

Potrivit specialistului, la noi in tara vietuiesc nu mai putin de 57 de specii de tantari, iar in intreaga lume sunt cunoscute peste 3.000 de specii. In acest an, sunt mai putini tantari fata de numarul obisnuit, deoarece, dupa 2005, inundatiile si seceta au distrus in repetate randuri populatiile de tantari, ne-a declarat specialistul.

Pericolul din bloc

Tantarii isi incep anul iesind din hibernarea in care intra in octombrie-noiembrie. Locurile unde acestia se simt perfect sunt cele umede, caldute si intunecoase. Din acest motiv, tantarii care au conditii prielnice depun oua si cresc chiar si in timpul iernii.

Pentru a depune ouale au nevoie de apa stagnanta, putin adanca: mlastini, balti, chiar si micile acumulari de apa rezultate din defect iuni ale sistemelor de irigare, ale retelelor de apa si canalizare, scorburi de copaci, rezervoare de apa neacoperite, vase de flori, cauciucuri de automobile deteriorate, ne spune Carmen Romanca, biolog principal la Autoritatea de Sanatate Publica din Bucuresti. Aproximativ 15% din imobilele din Bucuresti au subsolurile permanent inundate, precizeaza ea. Situatia este tinuta insa sub control si tratamentele se fac chiar si in timpul iernii.

Pe cel mai raspandit tantar din Romania il cheama „culex pipiens” si il intalniti atat in parcuri si pa- duri, cat si in subsolurile blocurilor si in locuinte.

Atentie in Moldova!

„Zonele cu cele mai mari densitati de tantari din Romania sunt Campia de Sud, Campia de Vest, in afara de Banat, zona Moldovei si, desigur, Delta Dunarii”, contureaza Gabriela Nicolescu ariile preferate de raspandire a insectelor insetate de sange.

„Trebuie data o atentie sporita situatiei din Moldova: este periculoasa deoarece se creeaza densitati mari de tantari”, avertizeaza specialistul. Potrivit reprezentantului Institutului Cantacuzino, „putem spune ca am avut noroc ca inundatiile au avut loc acum. Daca precipitatiile ar fi cazut la inceputul verii, tantarii s-ar fi inmultit in progresie geometrica”.

Avem tantari ucigasi

Cele mai periculoase specii sunt din familia tantarilor anofeli si pot transmite malaria. „Ei nu sunt infectati, dar pericolul de aparitie a malariei exista, chiar si dupa eradicarea bolii, in anii ’60”, spune Gabriela Nicolescu. Practic, ar trebui sa ne facem griji daca in Romania ajung persoane infectate cu aceasta boala. Locurile preferate de anofeli sunt locurile umede, caldute, precum grajdurile animalelor, unde au mereu o sursa de sange.

Un alt tip de tantari periculosi poate transmite virusul West Nile, adus de obicei de pasarile migratoare. Acest virus provoaca la persoanele cu imunitate scazuta boli grave precum meningita, meningo- encefalita si encefalita. Romania a trecut in 1996 printr-o epidemie provocata de West Nile, care a imbolnavit peste 800 de persoane, dintre care mai mult de 50 au decedat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri