Evenimentul Zilei: Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili

Potrivit presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetica.

Energia regenerabila nu este una ieftina. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricitatii platite de consumatori. Totusi, pe termen lung, energia "verde" ar putea deveni mai ieftina decat cea din combustibili fosili, a declarat, intr-un interviu acordat EVZ, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.

EVZ: Ce impact in pretul electricitatii la consumatorii finali vor avea aceste scheme de sprijin a energiei verzi?

Dan Plaveti: Energia verde are toate sansele sa duca la scumpirea energiei. Cresterea pretului electricitatii la consumatorii finali ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituita prin Legea 220/2008 republicata, in ipoteza unui scenariu de realizare a unor capacitati eoliene care insumeaza 3.600 MW, va fi intre 5 euro/MWh, in anul 2011, si un maxim posibil de 33 euro/ MWh, in 2017. E doar un scenariu, am luat in calcul valorile maxime si nu inseamna neaparat o crestere a pretului la populatie. Impactul va depinde de ce consum de energie va fi la acel moment si care vor fi sursele de productie.

De ce ati luat in calcul doar 3.600 MW?

Am lucrat cu un scenariu, noi credem ca e cel realist. Am analizat cate autorizatii de racordare s-au solicitat, cate autorizatii de infiintare au fost eliberate de ANRE, faptul ca deja din 2017 centralele eoliene nu vor mai beneficia de doua certificate verzi pe MWh. Cred ca, in 2017, teoretic, vom avea deja investitii in tara ca sa ne atingem targetul pentru 2020. Dar depinde foarte mult cum va evolua economia.

Stiu ca oficialii UE ne-au trimis recent 45 de intrebari pe marginea schemei de sprijin. Care sunt ingrijorarile lor?

Intrebarile lor vizeaza elementele care au stat la baza fundamentarii stabilirii numarului de certificate verzi acordate pe fiecare tip de tehnologie. Aceste elemente sunt, de pilda, costurile inves ti tionale specifice pentru Romania la nivelul anilor 2010, 2015 si 2020, prognoza evolutiei preturilor energiei pe piata angro de electricitate ori a preturilor de tranzactionare a certificatelor verzi pentru urmatorii 10 ani. De asemenea, ei au cerut un studiu care sa arate ca sistemul de promovare nu conduce, per ansamblu, la supracompensarea activitatii de producere a energiei din surse regenerabile.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
 

spot_img

Ultimele știri