Evenimentul Zilei: Poluarea istorica, ignorata de autoritati

Ploiestiul sta pe un urias camp imbibat cu reziduuri petroliere provenite din poluarile istorice ale celor patru rafinarii care inconjoara orasul, potrivit statisticilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova.

„Daca ar fi sa facem un top al terenurilor poluate cu siguranta ca imprejurimile Ploiestiului ar iesi pe primul loc. Zona rafinariilor este intens poluata, fiind afectata inclusiv panza freatica. Autoritatile locale trebuie sa faca proiecte pentru ca s-au deschis linii de finantare europeana pentru asa ceva. Ploiestiul ar putea realiza, de exemplu, depoluarea pe batalul din spatele Rafinariei Vega“, spune Camelia Steliean, inspector- sef al APM Prahova.

„Din canalizarea de pe strada iese apa cu titei“

Pana acum, autoritatile locale au ignorat aceasta problema. „Nu avem un proiect, din pacate, desi este o mare necesitate“, spune Cozia Georgescu, director Relatii Internationale din cadrul Primariei Ploiesti.

Ploiestenii care locuiesc pe strazile din apropierea rafinariilor s-au obisnuit cu poluarea. „Cand ploua mai tare, din canalizarea de pe strada iese apa cu titei. Miroase a petrol destul de tare dimineata si seara, dar nu avem ce face“, spune Elena Tomescu, care locuieste pe Strada Poienit ei, la 200 de metri de poarta principala a rafinariei Vega. Si locuitorii cartierului Mihai Bravu, unde functioneaza rafinaria Petrotel Lukoil, resimt efectele poluarii.

Pe de alta parte, autoritatile sanitare se multumesc sa dea sfaturi. „In astfel de cazuri, recomandam cetatenilor sa nu foloseasca apa nici macar pentru animalele din gospodarie“, spune Florica Scarlatescu, reprezentantul Autoritatii de Sanatate Prahova. In urma verificarilor efectuate in judet, inspectorii ASP au constatat ca nu doar Ploiestiul are panza freatica afectata de poluare, ci si alte localitati, cum ar fi comuna Podenii Noi. In lipsa canalizarii, sursele de apa de aici au fost contaminate in timp cu nitriti, substante cancerigene din fecale, insa localnicii continua sa foloseasca fantanile poluate. „Nu ne-a spus nimeni ca nu avem voie sa bem apa de la put. Nu a murit nimeni din asta“, spune Ioana Mihalcea, din comuna Podenii Noi.

Efectele poluarii sunt resimtite mai ales de copii. „In ultimul timp a crescut numarul cazurilor de alergii provocate de poluare. Tratamentul afectiunilor poate dura si un an, in lipsa lor acestea devenind cronice“, sustine medicul specialist alergolog Cristina Buzatoiu, din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiesti.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri