Camera Deputatilor a aprobat ieri proiectul de lege privind transferul plajelor din administrarea Ministerului Mediului in cea a autoritatilor locale.
Astfel, plajele aflate in intravilan urmeaza sa fie administrate de consiliile locale, iar cele din extravilan, de Consiliul Judetean Constanta. Proiectul initiat de grupul de parlamentari ai PSD Constanta a fost votat in Camera decizionala cu 167 voturi „pentru”, adica cu unul mai mult decat era necesar, 48 „impotriva” si 5 abtineri. In aceasta etapa, proiectul initiat de trei parlamentari PSD din 2007, respins o data in Senat, mai poate fi atacat doar de presedintele Traian Basescu.
Responsabilii de mediu trag semnale de alarma
Deputatul PNL de Constanta George Dragomir a confirmat ieri ca parlamentarii PSD au beneficiat de sutinerea celor liberali pentru trecerea acestui proiect. „Liberalii au votat alaturi de colegii din PSD si proiectul privind construirea unei sosele de coasta care va lega Portul de agrement Tomis de statiunea Mamaia”, a declarat Dragomir, presedintele PNL Constanta.
Pe de alta parte, Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, spune ca institutia pe care o reprezinta ii va solicita presedintelui Basescu sa intoarca la parlament proiectul plajelor. „Directia Apelor Dobrogea Litoral are in derulare mai multe proiecte cu bani din fonduri europene privind eroziunea costiera, consolidarea falezelor si latirea plajelor, proiecte in valoare de sute de milioane de euro”, a explicat ieri Lucia Varga.
Purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Catalin Anton, a atras insa atentia ca studiile realizate pentru DADL de experti japonezi arata ca, in cazul in care nu se intervine urgent, anumite zone ale litoralului romanesc risca sa ramana fara plaje. „Nu stiu ce capacitate detin autoritatile locale pentru a interveni in salvarea plajelor”, a avertizat acesta.
Primarii jubileaza
Unul dintre initiatorii proiectului, parlamentarul PSD Alexandru Mazare, fratele noului „stapan” al plajelor din Constanta, primarul Radu Mazare, atrage atentia ca noua lege nu schimba nimic in legislatia de mediu. „Plajele raman ale statului, autoritatile locale le iau numai in administrare. Tot ce se schimba e ca autoritatile locale vor concesiona segmentele aferente hotelierilor, teraselor si agentilor economici direct interesati in activitatile turistice, eliminandu-se intermediarii”, a declarat Mazare.
„Am gandit cu convingerea ca autoritatile locale sunt mai interesate in a oferi turistilor servicii de calitate decat ar fi autoritatile de la Bucuresti”, a conchis Mazare. El a facut referire la curatenia plajelor si calitatea serviciilor, care au lasat de dorit anii trecuti. „E o idee foarte buna si vreau ca plajele sa fie impartite pe categorii, in functie de serviciile oferite. Avem posibilitatea sa aratam ca agentii economici pot sa-si ingrijeasca bine plajele. Mai bine decat noi insine nu poate nimeni ingriji aceste spatii”, a declarat si Mihai Claudiu Tusac (PSD), primarul Mangaliei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei