Pestii sunt la fel de inteligenti ca sobolanii atunci cand se afla in pericol, sustine un cercetator britanic, autorul unui studiu care distruge mitul „memoriei de trei secunde” a pestilor de acvariu..
Dr. Mike Webster, de la Universitatea „St. Andrews”, din Scotia, spune ca pestii de acvariu, precum popularii guppy, sunt capabili de performante intelectuale similare celor ob- tinute de soareci sau sobolani. In plus, adauga acesta, pestii se comporta intr-o maniera similara oamenilor atunci cand sunt in pericol.
Pentru a putea observa comportamentul individual al pestilor, dr. Mike Webster a separat un peste de grup printr-un perete de sticla asezat in acvariu, relateaza publicatia „The Sunday Telegraph”. Pestele solitar a luat singur deciziile, insa comportamentul acestuia s-a schimbat radical atunci cand in acelasi acvariu a fost pus un pradator, pestele solitar urmand miscarile grupului. „Un exemplu similar de comportament imitativ la oameni este atunci cand cineva se afla intr-o cladire nefamiliara si porneste alarma de incendiu. Acest om va urma multimea, in loc sa se aventureze de unul singur”, explica Webster.
Considerati in mod traditional animale incapabile sa invete din cauza memoriei extrem de scurte, pestii se pot descurca intr-un labirint, sunt in stare sa recunoasca alti pesti si isi amintesc care dintre acestia sunt rivalii lor cei mai de temut.
Un studiu anterior a demonstrat chiar ca micutii pesti de acvariu au o memorie de aproape trei luni si pot distinge diferite forme, culori si sunete.