Pentru a se incadra in normele europene, primariile pot cauta de acum spatii pentru infiintarea de parcuri prin mica publicitate.
Dupa ce multe spatii verzi au fost betonate sau retrocedate, autoritatile locale trebuie sa gaseasca solutii pentru a se incadra in normele impuse de Uniunea Europeana. De acum, au la indemana o solutie: achizitionarea de terenuri private bune de transformat in parcuri.
In plus, autoritatile vor trebui sa masoare fiecare spatiu verde, fiecare copac existent si sa stabileasca din ce specie face parte. Asa cere, cel putin, un ordin semnat de ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, privind aprobarea normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spatiilor verzi, publicat de curand in Monitorul Oficial.
Specialistii spun ca spatiile verzi existente nu sunt adecvate, intrucat majoritatea au fost amenajate fara respectarea regulile peisagistice.
Terenuri alese dupa ureche
Potrivit specialistilor din primarii, in ordin nu se specifica exact ce inseamna teren cu potential socio-cultural si nici teren ecologic, asa ca nu se cunosc criteriile de selectare a terenurilor.
"Ce inseamna «terenurile socio-culturale» mentionate? Daca ar fi sa luam explicatia cuvintelor, ar trebui sa fie un loc unde oamenii pot socializa sau unde se vor putea organiza concerte. Nefiind o definitie clara, se vor face interpretari", cred specialistii din cadrul Primariei Sectorului 1.
Nici reprezentantii Biroului de presa al Ministerului Dezvoltarii nu au dat "o traducere" a formularii "teren cu potential socio-cultural si ecologic".