Evenimentul Zilei: Oltenia trebuie sa aleaga: curmali sau desert

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, le-a transmis ieri oltenilor ca problemele lor de mediu s-ar putea sa fie mai mari decat isi imagineaza: „In sudul Olteniei, avem de ales intre a cultiva curmali si maslini sau a avea desert”.

Se cauta surse noi de apa

Ministerul Mediului si Administrat ia „Apele Romane” au organizat ieri la Craiova dezbaterea publica „Afaceri prietenoase pentru mediu”, la care au participat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul secretar de stat Lucia Varga, directorul Administratiei Apelor Romane, Marius Postelnicescu, si reprezentanti ai mediului de afaceri oltean.

„Daca alegem varianta alternativa – fiecare cu politica lui de mediu, pe care sa o schimbam la fiecare patru ani – atunci riscam sa lasam copiilor nostri o lume grav lovita. E posibil ca nepotii nostri sa nu aiba ce prosperitate sa traiasca. De exemplu, anul trecut au venit la mine, la Camera Deputatilor, niste experti in agricultura, care mi-au spus clar ca pentru a impiedica desertificarea in sudul Olteniei trebuie sa se treaca la plantatii de curmali si de maslini”, a spus Olteanu.

Dupa ce le-a dat vestea proasta oltenilor, presedintele Camerei Deputat ilor a vrut sa compenseze si cu o veste buna: „Sigur, o sa fie frumos sa arate ca in Toscana sau ca in nordul Africii. Dar nu e ceva cu ce ne-am obisnuit noi de o viata, sa avem in constiinta faptul ca suntem intr-o regiune cerealiera. Trebuie sa intelegem ca alegerea e intre desert si curmali, nu intre cereale si curmali, si trebuie sa incepem sa actionam in acest sens”, a spus Bogdan Olteanu.

Presedintele Camerei Deputatilor a afirmat si ca Romania nu are nevoie de o dezvoltare economica sub orice chip si cu orice investitor: „Cred ca trebuie sa ne gandim deja la dezvoltarea durabila si nu la salvarea de somaj”.

Sudul Olteniei este supus fenomenului de desertificare, cele mai importante semnale de alarma fiind trase incepand cu vara lui 2007, cand temperaturile au urcat constant la 40 de grade Celsius. De altfel, anul trecut s-a inregistrat la Calafat, in Dolj, maxima istorica a lunii iulie: 44,2 grade C.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in zona nisipurilor zburatoare, in „triunghiul” Craiova-Corabia-Calafat. Marius Postelnicescu a afirmat, ieri, ca printre prioritatile politicilor de mediu ale Romaniei se afla identificarea tuturor surselor de apa potabila din zonele de risc, triunghiul nisipurilor zburatoare fiind pe primul loc intre acestea.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri