Evenimentul Zilei: Monitorizarea ursilor problema la Sinaia

Este prima etapa dintr-un plan mai amplu, pus la cale de autoritatile locale impreuna cu Ministerul Mediului si conducerea Parcului National Bucegi. Plan care se va termina cu mutarea animalelor in rezervatii indepartate, astfel incat ursii sa nu mai coboare in oras si sa puna oamenii in pericol. Pentru inceput, ursii problema vor fi identificati si fotografiati, pentru a nu fi uitati , la mutarea in alte rezervatii.

Turistii, dar si localnicii din Sinaia sau din imprejurimi au parte din ce in ce mai des de intalniri cu ursii. Fara sa realizeze la ce riscuri se expun, unii se apropie de animalele salbatice, pentru o filmare sau fotografie cat mai reusita. Cum pe oameni nu au reusit sa-i convinga nici cu vorba buna si nici cu amenzile, silvicultorii s-au gandit sa mute animalele problema care coboara in oras, in rezervatii izolate aflate la mare distanta, in tara. Primul pas este monitorizarea ursilor pentru identificarea exemplarelor potential periculoase.

In jurul statiunii Sinaia traiesc peste 50 de ursi. Dupa primele seri de patrulare, silvicultorii au identificat nu mai putin de 13 animale, care ies seara sa ia masa in oras sau stau la cersit pe drumul ce leaga Sinaia de Cota 1400. Actiunea va continua pana duminica seara, cand se va sti exact numarul ursilor-problema care trebuie tranchilizati si mutati in alte zone ale tarii.

spot_img

Ultimele știri