Evenimentul Zilei, Moldova: Fara plante mutante

Agricultorii din judetele Moldovei nu inteleg de ce nu mai au voie sa cultive plante modificate genetic, dupa ce in anii trecuti au facut profituri frumoase din astfel de culturi. „Daca nici specialistii n-au reusit sa se puna de acord asupra acestor efectelor negative, noi cu atat mai putin suntem lamuriti. Suntem in deriva totala”, a declarat Vasile Iulian Dumitru, seful Directiei Agricole Vaslui.

Revin la culturile conventionale

Cei mai multi agricultori din zona Moldovei au cultivat soia modificata genetic, dar de la 1 ianuarie, o data cu noile prevederi europene, s-au intors la culturile conventionale. „Oamenii si-au reprofilat culturile si s-au intors la soia obisnuita, care este insa mai putin profitabila”, a spus Vasile Bordeanu, director adjunct la Directia Agricola Neamt.

Iasiul este singurul judet din Moldova unde se mai cultiva plante modificate genetic. Este vorba despre cinci hectare de porumb, destinate cercetarilor. „Normele europene sunt destul de restrictive, iar agricultorii care detin astfel de culturi sunt foarte atent monitorizati”, spune Constantin Arustei, seful Directiei Agricole Iasi.

Intre europeni si americani

Specialistii au pareri impartite cand vine vorba despre efectele acestor plante asupra sanatatii oamenilor. „Noi suntem practic intre ideile americanilor, care sunt foarte deschisi la acest capitol, si regulile UE, care trateaza subiectul cu mai multa strictete. Eu nu vad cu ochi buni aceste culturi. Am observat ca pe terenurile unde se cultiva plante modificate genetic nu exista buruieni, exact ca pe terenurile unde creste tutun, una din cele mai toxice plante”, a adaugat Arustei. Profesorul universitar Gheorghe Tardea, specialist in genetica vegetala la Universitatea Agronomica din Iasi, crede insa ca intreaga dezbatere se invarte in jurul banilor.

„Societatile mari din Europa producatoare de insectofungicide ar pierde foarte mult daca li s-ar lua obiectul muncii. Americanii si canadienii si-au dat seama ca nu va mai dura mult si aceste insectofungicide vor disparea si ca trebuie sa investeasca in genetica plantelor”, a subliniat Tardea.

PRODUCTIE

Tone de ulei din soia

In anii trecuti moldovenii au crescut importante suprafete de soia modificata genetic. Astfel, in Vaslui, Bacau, Suceava sau Neamt s-au produs tone de ulei din aceasta planta.

„Taranii au castigat foarte bine, caci aveau si piata sigura de desfacere, dar si productivitate mai mare fata de culturile conventionale”, a precizat Bordeanu. Cea mai mare suprafata pe care a fost cultivata soia modificata genetic, in anul agricol 2005-2006, a fost la Neamt, de 100 de hectare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei, Moldova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri