Aproximativ 300.000 de persoane mor, anual, din cauza schimbarilor climatice, 90% dintre cazuri avand legatura cu "degradarea treptata a mediului inconjurator", se arata intr-un amplu raport privind impactul schimbarilor climatice asupra omului, realizat de Forumul Umanitar Global si publicat astazi.
Aproape toate decesele se inregistreaza in tarile aflate in curs de dezvoltare, care se estimeaza ca au generat mai putin de unu la suta din cantitatea globala a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Raportul mai precizeaza ca schimbarile climatice sunt responsabile si de 45 de milioane de persoane care sufera de foamete cronica.
In urmatorii 20 de ani, cifra s-ar putea dubla, in contextul cresterii preturilor la alimente.
Viitorul suna rau
Peste 300 de milioane de oameni sunt grav afectati de incalzirea climei, specialistii estimand chiar o dublare a acestui numar pana in 2030.
Potrivit presedintelui forumului, fostul secretar general al ONU Kofi Annan, schimbarile climatice reprezinta cea mai mare provocare a timpurilor noastre la adresa umanitatii, provocand suferinta pentru sute de milioane de oameni din lumea intreaga".
Analiza trage un nou semnal de alarma in privinta gravitatii problemei care si-a gasit locul printre prioritatile declarate ale liderilor lumii.
Annan a avertizat azi, la Londra, ca predictiile raportului se vor implini daca tarile nu reusesc sa ajunga la un acord "global, eficient, corect si obligatoriu de aplicat" in privinta schimbarilor climatice, la Conferinta Natiunilor Unite privind Clima, programata in decembrie, la Copenhaga.
Forumul Umanitar Global sustine ca nivelul temperaturii va creste cu aproape doua grade Celsius, ceea ce ar fi o adevarata "catastrofa".