Evenimentul Zilei: Gradinile zoologice din Romania, in epoca de piatra

Gradinile zoologice in care animalele pot duce o viata acceptabila in Romania le putem numara pe degetele de la cele doua maini. Cateva dintre ele sunt in proces de reconstructie.

Din totalul de aproximativ 40 de gradini zoologice de pe teritoriul Romaniei, nici macar jumatate dintre ele nu ofera conditii de viata decente animalelor. In urma unei cercetari detaliate realizate anul trecut de fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten s-a constatat ca niciuna dintre aceste gradini nu corespunde normelor Uniunii Europene. Putem vorbi, in aceste conditii, de gradini zoologice in care animalele au parte de conditii de viata execrabile sau acceptabile.

O vizita la multe dintre gradinile zoologice din tara te deprima, in loc sa-ti provoace placere sau sa-ti ofere un minim de informatii. Privelistea care ti se asterne in fata ochilor, odata cu primul pas facut in perimetrul din domeniul statului, iti provoaca mila fata de animalele jigarite care lenevesc letargic, cu privire fixa. Inaintezi, sperand sa dai de ceva activitate si sa-ti regasesti buna-dispozitie, dar e inutil.

Gradinile zoologice de la noi sunt pustii, triste, murdare si inghesuite. Vremurile in care copiii alergau veseli pe alei curate, incercand sa citeasca curiosi placutele de la padocul fiecarui animal au apus, sau le mai poti regasi la gradinile zoologice din strainatate, unde vizita nu dureaza jumatate de ora, ci jumatate de zi, animalele seamana cu pozele din atlas si cartea de geografie, iar conditiile in care ele traiesc sunt la standarde ridicate.

Cand un leu, un urs, un jaguar sau un tigru, unele dintre putinele si singurele animale salbatice pe care le poti intalni in gradinile zoologice din Romania, traiesc in spatii inchise de doar cativa metri, dormind direct pe beton, in mizerie, si mancand resturi de oase de la o macelarie oarecare, ceva nu e in regula. Ele sunt private de conditii elementare de viata, care nu ii lipsesc in salbaticie: posibilitatea de a vana, de a se juca, de a se catara in copaci, de a se imperechea si de a creste puii. De fapt, numai din modul in care e formulat textul de lege iti dai seama ca soarta acestor animale e pecetluita: „gradina zoologica reprezinta unitatea permanenta care detine animale din specii salbatice, in scopul prezentarii lor publicului”.

Totusi, sunt cateva gradini zoologice in tara, care au luat modelul celor din strainatate si care incearca sa ofere conditii de viata decente animalelor. Viata in captivitate aduce cu sine multiple neajunsuri, dar cand la aceasta se adauga nepasarea oamenilor, situatia animalelor se inrautateste. Gradina zoologica din Targu Mures este una dintre putinele din tara care ofera conditii cat de cat bune animalelor. Asta pentru ca ofera spatii generoase, pentru ca este mentinuta ingrijita si pentru ca vizitatorii au ce vedea odata intrati in perimetrul gradinii.

Chiar si asa, reprezentantii Vier Pfoten enumera lipsurile de la majoritatea gradinilor zoologice din tara, printre care: spatiul inadecvat, lipsa hranei corespunzatoare si interesul scazut al personalului de a ingriji animalele. Ei mai atrag atentia asupra faptului ca directorii de gradini zoologice nu se implica in rezolvarea problemelor de administrare, un exemplu fiind chiar taxa de acces care este prea mica, desi ea oricum nu s-ar justifica.

spot_img

Ultimele știri