Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Fortareata din gheata

Realizatorii primului hotel de gheata din Europa de Est vor construi iarna aceasta adevarata cetate de scaun a lui Vlad Tepes din zapada si gheata. Copia rece a Cetatii Poenari va avea o treime din volumul original si va fi ridicata langa cabana Capra, acolo unde se inchide Transfagarasanul pentru cei care vin dinspre Arges.

Locuibila pana la primavara

Relu Nica si cei sase membri ai echipei sale din cadrul Montan Club Delta, in parteneriat cu SC Paraul Caprei SA, se vor apuca de treaba pe la sfarsitul lunii noiembrie, atunci cand zapada va ajunge in zona pana la 2-3 metri, mai ales daca se intampla sa mai cada si avalanse.

„Cetatea va fi decorata pentru a aduce cat mai mult cu originalul, astfel ca vom lucra foarte mult si la interior. In patru dintre turnuri vom amenaja cate o camera unde se vor putea caza turistii, iar in cel de-al cincilea turn vom avea casa de bilete”, spune Relu Nica.

Constructorii cetatii din gheata estimeaza ca „opera” lor va rezista cel putin trei luni. Conditiile de somn vor fi aceleasi ca in hotelul de gheata: pe pleduri speciale si, bineinteles, in saci de dormit.

Biletul de intrare va costa 10 lei de persoana, iar cel de cazare va fi in jur de 300 de lei pentru camera cu doua paturi. La intrare, turistii vor avea o surpriza: un plaies ii va astepta imbracat in haine traditionale.

Cei care vor sa-l imortalizeze intr-o poza vor trebui insa sa plateasca 1 leu. Banii se vor varsa in contul programului Transafrica, un proiect derulat de Societatea de Explorari Oceanografice si Protectia Mediului Marin si care isi propune sa sustina biodiversitatea la nivel mondial.

Investitia totala se va ridica la peste 140 de milioane de euro, pentru constructie fiind necesara freza de zapada si un excavator. Initiatorii proiectului spera ca totul sa fie gata de oaspeti de Craciun sau cel tarziu inainte de Anul Nou, in functie si de cum va fi vremea.

CONSTRUCTIE. Ziduri groase si turnuri de aparare

Cetatea Poenari, inaltata in secolul al XIV-lea, se afla in Cheile Argesului, in apropierea Barajului Vidraru. Traditia populara leaga zidirea cetatii de numele legendarului domn Negru Voda. Ea a fost extinsa mai tarziu de domnitorul Vlad Tepes.

Cetatea avea o forma alungita, ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare. Fortareata a servit ca loc de refugiu pentru domnitori, loc de intemnitare a dusmanilor sau de adapostire a vistieriei tarii. 1.480 de trepte despart lumea obisnuita de lumea fantastica a contelui Dracula.

Pe langa faptul ca urcusul e abrupt, barele de protectie sunt rupte pe alocuri, iar treptele sunt macinate de vreme. Ultima interventie facuta asupra cetatii a fost in anii 1969-1972, cand a fost realizata si calea de acces. De atunci nu s-a mai intamplat nimic, nimeni nu a mai dat vreun leu pentru cetatea celebra in toata lumea.

spot_img

Ultimele știri