Putinii turisti care ajung la Abrud au parte de panouri turistice prost intocmite si cladiri monument istoric inchise sau lasate in paragina. "Orasul e prea sarac pentru cultura. Daca incepe Goldu’ (proiectul Rosia Montana – n.r.) cred c-am avea sanse sa refacem tot centrul istoric", crede primarul Abrudului, Tiberiu Ratiu. Abrud, micul orasel cu istorie lunga si zbuciumata, situat in inima Apusenilor, se mandreste cu vreo 25 de obiective turistice, toate raspandite pe raza unui patrat cu latura mai mica de 400 de metri. Dar orice tentativa de a si le exploata turistic este, timida, aproape formala, lipsita de o strategie.
Asta pentru ca, la Abrud, mai ales oamenii, dar si turismul asteapta reluarea exploatarilor miniere din apropiere, cu precadere de la Rosia Montana. "Daca incepe Goldu’, avem bani", spun atat edilii, cat si cetatenii simpli, obisnuiti secole la rand sa depinda de aurul si argintul scos din pamant.
Harti gresite
"Rateul" turistic al Abrudului incepe inca de la felul in care este amplasata harta obiectivelor turistice ale orasului. Panoul se afla pe strada Ioan Buteanu, ce pleaca dinspre sediul primariei spre partea de nord-est a localitatii, si nu in Piata Centrala.
In plus, harta obiectivelor orasului este "intoarsa" in asa fel incat nordul nu este in partea de sus, asa cum cer regulile geografiei, ci in partea din stanga, unde te-ai fi asteptat sa se afle latura vestica. Alt reper scris nu ai pentru ca in Abrud nu exista niciun fel de pliant turistic al localitatii.
"Casa tradarii", cu geamuri sparte
Obiectivele sunt la cate doi pasi distanta unul de celalalt. Imediat langa harta intalnesti bustul lui Ion Buteanu (prefect al Tarii Zarandului pe vremea revolutiei pasoptiste, unul dintre liderii importanti ai miscarii de la 1848). La vreo 20 de metri mai in sus, unde strada Crisan se intalneste cu strada Marasti, se afla "Casa Tradarii". Cladirea se afla intr-o stare jalnica. Doar placutele comemorative arata acceptabil. In rest, geamuri sparte, pereti cazuti, usi lipsa.
Asa a ajuns casa unde Horia si Closca au fost capturati la finele anului 1784, tinuti apoi captivi in subsol in noaptea de Anul Nou si executati a doua zi la Alba-Iulia. Edificiul nu se afla pe lista monumentelor istorice, ca multe alte cladiri vechi, incarcate de istorie, din Abrud. Mai in jos, pe strada Marasesti, se afla casa in care s-a nascut preotul, prozatorul si publicistul Alexandru Ciura. Se spune ca aici a fost, de fapt, sediul Revolutiei de la 1848-1849, aici s-au intalnit Avram Iancu si Nicolae Balcescu si tot aici Ion Maiorescu a scris "Rapoartele" revolutiei.
Foarte aproape este casa lui Ioan Sulutiu, conducatorul tactic al operatiunilor militare din Apuseni, la 1848, inventatorul tunurilor de lemn folosite de armatele motesti. La cativa zeci de metri mai in jos, dupa ce treci de strada Minelor, unde se afla Casa Ioan Boeru (primarul Abrudului in perioada 1848-1849), gasiti casa lui Ion Buteanu, renovata, dotata cu termopane si locuita. Si ea este inchisa.
Degeaba sunati, daca proprietarii nu sunt acasa.
In plus, nici cladirea nu e monument istoric asa ca proprietarul nu este obligat sa primeasca vizitatori. Mai faceti cativa pasi pe aceeasi strada Marasesti pana dati de o biserica ortodoxa, dupa care coborati spre strada principala, tineti dreapta si gasiti o casa darapanata cu marcajul standard al monumentului istoric. Nu va ramane decat sa o admirati pe dinafara pentru ca nici aceasta cladire nu este deschisa pentru vizitatori.
Biserica-monument
Te intorci spre centru, iar dupa vreo 200 de metri, pe stanga, una langa cealalta sunt, tot inchise, Scoala pentru Fetele Motilor si Casa Bela Bartok. Reintors in centrul istoric, ai la dreapta Biserica Romano-Catolica, ridicata in secolul al Xlll-lea de colonistii germani in stil gotic.
Din oras nu aveti de unde sa aflati de Biserica–monument "Sfintii Apostoli", pentru ca e situata in Soharu, sat apartinator al orasului, si nici de cladirea de pe strada Crisan, de la numarul 22, unde pana la 1918 a functionat scoala primara romaneasca, nici de cimitirul din zona in care se afla "mormintele neidentificate ale celor 23 de martiri ucisi in maiiunie 1849".
Afli de existenta lor doar de pe site-ul oficial al Primariei Abrud. Pe scurt, daca vreti sa vizitati Abrudul, mai intai incercati o temeinica documentare pe internet si abia apoi porniti la drum.
"Nu te poti gandi la cultura cand nu ai apa"
Ca sa nu ratati obiective importante din Abrud, trebuie sa aveti un ghid. In acest caz, puteti merge la farmacia din centru, unde il gasiti pe medicul-farmacist Lorand Kopenecz, pasionat de istoria orasului sau.
"La Abrud, vin cu precadere turisti din Ungaria, pentru ca in Ungaria e un brand cunoscut. Problema e insa ce le oferim pentru a-i face sa lase si cate un banut. Avem nevoie de o strategie de genul celei aplicate la Sibiu. Centrul istoric al Abrudului e neatins de constructii noi, iar arhitectii il iubesc pentru asta. Oamenii de aici insa trebuie sa constientizeze ca se pot face bani din turism, dar e un proces de durata", considera Lorand Kopenecz.
La randul sau, primarul Abrudului, Tiberiu Ratiu, spune ca pana acum orasul a fost prea sarac pentru a renova centrul istoric: "Orasul e prea sarac pentru cultura. Daca incepe Goldu’ (proiectul Rosia Montana – n.r.) cred c-am avea sanse sa refacem tot centrul istoric. Cand am venit eu primar, cu 6 ani in urma, in Abrud era apa la robinet doar 2 ore pe zi. De asta ne-am ocupat mai mult. Nu te poti gandi la cultura cand nu ai apa curenta si retea de iluminat public asa cum trebuie".