Industria de ciment din Romania ar putea disparea daca vor trebui achizitionate prin licitatie certificatele de emisii de dioxid de carbon, intrucat producatorii vor fi obligati sa-si relocheze activitatea in alte state, care nu au cota obligatorie de poluare, precum China si India, avertizeaza conducerea companiei Carpatcement Holding.
Diparitia industriei de ciment ar lasa someri peste 20.000 de oameni, dintre care 15.000 in sectoare adiacente industriei de profil. „Provocarea va aparea in 2013-2020, cand se pune problema ca toata lumea sa liciteze (pentru achizitia de certificate de emisii – n.r.)“, a declarat vineri directorul general al Carpatcement Holding, Mihai Rohan, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania va trebui sa cheltuiasca astfel circa 1,5 miliarde de euro pentru importuri de ciment pentru constructii, in timp ce bugetul de stat va fi vaduvit de circa 400 milioane de euro reprezentand taxe si impozite. „Daca va trebui sa licitam, tona de dioxid de carbon va ajunge la 20-30 de euro. Trei studii la nivel european au aratat ca, daca se cumpara toate certificatele, industria de ciment din UE trebuie relocata“, a adaugat Rohan. Pe piata de ciment din Romania se mai gasesc si producatorii Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia).