Evenimentul Zilei: Dezastrul ascuns din Maramures

Poluarea masiva de la Borsa e trecuta sub tacere in comunicatele oficiale, profitandu-se de faptul ca presa si inaltii demnitari privesc doar spre Moldova.

In timp ce toti oamenii politici si reprezentantii televiziunilor centrale sunt concentrati in Moldova, corespondentii EVZ au descoperit ravagiile, dar si poluarea masiva din Maramures, ascunsa de autoritati in comunicatele oficiale.

Autoritatile omit, ONG-urile reclama

Institutia prefectului din Maramures a transmis ieri valoarea pagubelor, de 143 de milioane de lei, insa a uitat sa mentioneze deversarile de steril de la Borsa, unde iazul a fost spart. In plus, Directia Somes – Tisa a Apelor Romane transmitea luni ca nu mai e pericol de poluare, in vreme ce marti apele cu steril curgeau in continuare pe sub ochii celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si a observatorilor maghiari.

Desi sterilul curgea in Cisla, apoi in Viseu si Tisa, Iuliu Syekely, director al SGA Maramures spunea miercuri, cu nonsalanta, ca bresa a fost inchisa.

Daca autoritatile ignora cu nonsalanta riscul unei poluari masive, 45 de organizatii de mediu din Romania, Ucraina, Slovacia si Ungaria au trimis ieri o scrisoare deschisa catre guvernele tarilor lor. Acestea atrag atentia ca autoritatile de mediu maghiare au inregistrat duminica poluare in probele colectate la Tivadar, la granita intre Ungaria si Ucraina.

Este vorba de 8 milioane de metri cubi de deseuri si metale grele. De amintit ca, in 2000, accidentul de la Baia Borsa si Baia Mare, cauzat tot de ploi abundente, a dus la deversarea a 100.000 de tone de apa contaminata in Tisa si apoi in Dunare.

Mortii nerevendicati, in asteptarea unei slujbe crestinesti

In comuna Poienile de sub Munte, apele raului Ruscova au dezgropat mai multe schelete dintr-un cimitir vechi. Mortii nerevendicati de la Casa de batrani – Centrul de ingrijire din Poieni erau cei care fusesera ingropati aici in ultimii ani. „Am adunat patru cranii si mai multe oase de la maini si picioare. Am chemat politia si procuratura. Le-am dat preotului, urmeaza sa facem cat de repede o slujba si sa le ingropam inapoi”, spune viceprimarul Ioan Holdis.

In plus, drumul judetean de acces spre aceasta comuna este rupt si acum se circula pe terasamentul unei cai ferate dezafectate. Catunele Cvasnita si Bardiu, cu un total de 900 de locuitori, sunt izolate. „Nu am primit nimic de la judet. Avem doua utilaje de la o firma ce facea lucrari SAPARD aici, lumea ne sare in cap ca nu deschidem accesul. De sambata, inca nu avem curent si ni s-a spus ca nu vom avea repede. Am primit 20 de baxuri de apa, pentru 10.000 de locuitori”, se plange viceprimarul comunei, Ioan Holdis.

Calea ferata dintre orasele Borsa si Sighetul Marmat iei si cea de pe Vaser sunt suspendate in mai mult de zece locuri. Pitoreasca zona turistica este total izolata, autoritatile au decis chiar sa inchida Valea Vaserului.

„Pagubele noastre sunt de peste 9 miliarde de lei la Poieni si 60 miliarde de lei pe Vaser. E calamitata intreaga cale ferata ingusta, pe 3-4 kilometri trebuie refacut terasamentul. Avem 100.000 de metri cubi de lemn de exploatat indisponibilizati, sper sa putem intra in zonele acelea pana la sfarsitul anului”, explica Directorul Directiei Silvice Maramures, Pavel Horj.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri