Evenimentul Zilei: Copiii, alergici la poluarea din Ploiesti

Inconjurat de patru rafinarii, dintre care trei sunt functionale, Ploiestiul ramane unul dintre cele mai poluate orase din tara.

Efectele acestei poluari sunt resimtite mai ales de copii, care fac alergii si sufera de boli ale aparatului respirator.

Sfatul medicului

Tot mai multi copii ajung la Spitalul de Pediatrie din Ploiesti acuzand dureri de cap, tuse convulsiva si alte simptome specifice alergiilor. Potrivit medicilor specialisti, unul din patru copii sufera de diverse forme de alergii.

„Printre cauzele aparitiei unor afectiuni precum astmul bronsic, rinita, sinuzita se numara poluarea, infectiile din organism si regimul alimentar. Cei mai expusi sunt copiii din mediul urban si din zonele puternic industrializate. Tratamentul alergiilor dureaza intre sase luni si un an de zile, iar in cazul netratarii lor devin cronice”, sustine medicul specialist alergolog Cristina Buzatoiu, din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiesti.

Acesta atrage atentia parintilor ca ei sunt primii care trebuie sa ia masuri. Daca un copil devine palid, se plange de dureri de cap sau de insuficienta respiratorie, parintii trebuie sa consulte de urgenta un medic. „Uitati-va pe strada sau in autobuz sa vedeti cum arata copiii nostri din cauza aerului pe care il respiram. Iesirile la munte sau curele din saline trateaza si previn alergiile”, spune medicul Buzatoiu.

Traficul intens dauneaza grav sanatatii

Potrivit conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova, aerul din Ploiesti este poluat atat de agentii economici, cat si de traficul intens. „Cand iesim de la ore, aerul este irespirabil, mai ales cand e cald. Ajungem acasa cu dureri de cap”, se plange Sorin Nuta, elev al Colegiului National „Mihai Viteazul”, situat in centrul Ploiestiului.

Potrivit medicilor, monoxidul de carbon emanat de trafic poate determina aparitia astmului bronsic si a inflamatiilor cailor respiratorii. Statisticile Administratiei Domeniului Public si Privat (ADPP), din cadrul Primariei Ploiesti, arata ca municipiul dispune de o suprafata de 170.000 de metri patrati de spatiu verde. Un calcul simplu ne arata ca fiecaruia dintre cei 250.000 de locuitori ii revin 6,8 metri patrati de verdeata, fata de 26 de metri patrati, cat prevad normele Uniunii Europene.

SANATATE

Bicicleta e solutia

In urma unei monitorizari efectuate de specialisitii APM pe Bulevardul Castanilor, una dintre cele mai circulate artere din Ploiesti, s-a constatat ca dioxidul de azot, monoxidul de carbon si dioxidul de sulf au inregistrat valori de cinci ori mai mari intr-o zi cu trafic fata de weekend, cand circulatia masinilor este restrictionata in sezonul cald.

„Pentru imbunatatirea calitatii aerului, ploiestenii ar trebui sa incerce sa-si schimbe obiceiurile de transport, orientandu-se spre folosirea bicicletei si a transportului in comun. Autoritatile publice ar trebui sa aloce mai mult spatiu traficului nemotorizat si sa regandeasca balanta dintre spatiul ocupat de masini si spatiul verde”, propune Camelia Steliean, directorul APM Prahova.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri