Evenimentul Zilei: Cod rosu in Moldova

Raul Siret si afluentii sai umflati de ploile torentiale din ultimele zile fac prapad in judetele Suceava, Neamt si Iasi.

Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta a decis ieri instituirea codului rosu de inundatii pe Siret, pe toata lungimea acestuia, pana la confluenta cu raul Moldova. Codul rosu vizeaza, pe langa Siret, si o sectiune a raului Suceava, in amonte de orasul Suceava. Avertizarea este valabila pana astazi, la ora 16.00. Sunt vizate trei judete (Suceava, Iasi si Neamt).

De asemenea, 3 judete (Maramures, Botosani si Bacau) se afla sub cod portocaliu, iar alte doua (Bistrita-Nasaud si Vaslui) sub cod galben. In aceste zone vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie. Vor fi afectate bazinele hidrografice ale raurilor Tisa, Viseu, Iza, Somes, Crasna, Siret si Prut.

Circulatie oprita pe calea ferata

Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a decis inchiderea a sapte sectii de cale ferata din nordul tarii, respectiv, Targu-Frumos – Ruginoasa, Darmanesti – Cacica, Putna – Gura Putnei, Dolhasca – Falticeni, Gura Putnei – Galanesti, Radauti – Galanesti si Dornesti – Radauti. Toate trenurile care circulau pe aceste rute au fost anulate. Raman in continuare inchise si sectiile Sarmasag – Borla si Nisipitu – Gura Putnei.

„Din cele 72 de localitati inundate de precipitatiile puternice, 320 de persoane au fost evacuate din case, insa alte 140 au ramas izolate. Pentru interventia din judetul Suceava s-a suplimentat numarul de barci”, comunica reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor. Peste 30 tone de motorina si 12.000 litri de apa minerala vor ajunge in judetul Suceava, iar alti 5.000 de litri de apa vor fi ditribuiti in localitatea ieseana Costesti.

Cerul s-a rupt din nou si a acoperit cu apa cel mai mare judet al tarii

Suferinta si disperare sunt cuvintele care pot descrie potopul de la Suceava, sute de gospodarii fiind inundate si sute de familii izolate sau evacuate.

„N-au mai fost probleme atat de complicate de la inundatiile din anii ’70. Mai mult de jumatate din judetul Suceava este grav afectat. Joi seara, au fost salvate de la inec peste 300 de persoane. Important este sa salvam intai vietile, apoi casele oamenilor si abia pe urma drumuri, poduri, podete”, declara, ieri, subprefectul judetului Suceava, Orest Onofrei.

Copil de 15 ani disparut

Vestile proaste s-au tinut lant, ultima aparand ieri dupa- amiaza, in jurul orei 15.15.

O platforma de masurare a nivelului raului Suceava, din zona podului de la Itcani, a cedat sub presiunea viiturii, un minor in varsta de 15 ani, care se juca impreuna cu un alt copil, cazand in apele involburate. Pompierii au inceput imediat cautarile, dar sansele ca minorul sa mai fie in viata erau foarte mici. Dupa ce ploile torentiale din noaptea de miercuri spre joi au inundat zona Campulung Moldovenesc, ieri, inundatiile s-au mutat in zona municipiilor Suceava si Radauti.

Cea mai dramatica situatie s-a petrecut in satul Tibeni, acolo unde zeci de familii au fost nevoite sa se urce in poduri, copaci sau pe acoperisurile caselor, pentru a nu fi luate de puhoaiele care au maturat totul in cale. Zeci de pompieri si jandarmi au intervenit imediat pentru salvarea sinistratilor. Apa era de aproape doi metri, iar unele case incepeau deja sa se surpe.

„N-am mancat nimic de ieri. M-am rugat toata noaptea la Dumnezeu sa nu ne mai dea atatea necazuri si amar”, marturisea Ileana Radu, o femeie din Tibeni ce tocmai fusese scoasa din mijlocul apelor. Norii adunati pe cer ii speriau si mai tare pe sateni, ingroziti de ideea ca ar mai putea fi o noapte de potop.

Pesti aruncati pe strazi

Furtuna din noaptea de joi spre vineri a lasat pe intuneric 70 de localitati, mii de familii petrecandu-si noaptea la lumina lumanarii.

Disperare si pentru comerciantii din Bazarul Suceava care si-au vazut, ieri, marfa sub ape. Sute de chioscuri au fost acoperite de apele tulburi ale raului Suceava, iesite din matca. Ieri-dimineata, cei care se aflau in zona principalei gari a municipiului Suceava au putut vedea pe strada pesti vii, zbatandu-se in baltile lasate de ploaie. Explicatia ar fi aceea ca, in urma ploilor abundente, apa din iazurile de langa gara s-a revarsat, pestii fiind purtati de suvoaiele de apa tocmai pana in zona statiei CFR. (Sergiu Rusu)

MARAMURES

Revarsare de PET-uri

Incepand de joi dupa- amiaza, in Maramures au inceput sa se umfle ingrijorator raurile, mai ales in partea de nord, dincolo de muntii Gutai. Raul Viseu si raul Ruscova au devenit periculoase incepand de la ora 16.00. Probleme mai mari au facut paraiele aparent neinsemnate. Dupa ploile torentiale din noaptea de joi spre vineri, au aparut probleme mai mari in zona Viseu-Borsa, fiind inundate cateva zeci de locuinte pe 5 strazi din orasul Borsa si pe alte doua strazi din orasul Viseul de Sus.

La inchiderea editiei, era asteptat ca viitura, ajunsa deja pe raul Tisa, sa atinga punctul maxim in localitatea Remeti, acolo unde, in anii 1998 si 2000, fusesera cele mai dure inundat ii din istoria Maramures ului. De cand au inceput sa se umfle raurile, Maramures ul s-a trezit si cu o problema de imagine: pe raul Viseu, sute de PET-uri vin la vale. In zona Leordina-Ruscova, imaginea era deja una de dezastru ecologic. PET-urile ajunsesera in Tisa si urmeaza sa intre azi in Ungaria. (Alexandru Ruja)

NEAMT

Cioban salvat din suvoaiele Moldovei

O operatiune de salvare a unui cioban ramas captiv pe o limba de pamant inconjurata de suvoaiele Moldovei, in comuna Cordun, langa Roman, s-a dovedit a fi plina de peripetii pentru pompierii militari.

„O noapte neagra, si eu, singur cuc”

Valerica Mihai, 45 de ani, a fost surprins de viitura formata pe rau in urma ploilor abundente de joi. Aproape de lasarea intunericului, ciobanul impreuna cu stapanul stanii la care lucra, Vasile Stoica, au realizat ca Moldova se umfla din ce in ce mai tare si au decis sa treaca oile pe malul opus, sa fie in siguranta. Inapoi nu s-a mai putut intoarce decat Stoica.

„Am trecut animalele si urma sa traversam si noi Moldova, spre Cordun, pe langa un dig. Ciobanul meu a ramas mai in urma, pentru ca trebuia sa-si ia hainele. Am vazut ca apa sapa periculos in maluri si se umfla vazand cu ochii. I-am strigat sa ramana acolo si dimineata am sunat la 112”, a spus Vasile Stoica. La locul indicat de acesta, ieri, in jurul orei 7.00, au ajuns pompierii de la Detasamentul Roman.

Mai intai, salvatorii au incercat sa treaca suvoiul legand barca pneumatica de carligul de remorcare al unui autoturism Aro. Dar curentul s-a dovedit a fi prea puternic si exista pericolul ca ambarcatiunea sa se rastoarne cu tot cu cei patru militari. Apoi, pompierii au incercat traversarea tinandu-se din barca de un cablu electric scos de sub tensiune care traversa raul, dar si aceasta tentativa a fost sortita esecului, puterea apelor fiind prea mare. Pana la urma, au decis sa treaca Moldova doar cu ajutorul vaslelor, intr-un loc unde raul era ceva mai lat, dar mai putin zbuciumat.

Solutia aleasa, desi era cea mai periculoasa, a fost cea buna. Valerica Mihai a fost echipat cu o vesta de salvare si a fost adus in siguranta pe malul opus. Acesta era inghetat de frig si cu ochii rosii de nesomn.
„Am trecut oile, iar eu am ramas. N-avea rost sa risc, apa era mare, era noapte. O noapte neagra, urata, cu ploaie, si eu singur cuc intre suvoaiele care inconjurasera limba de pamant pe care eram. Tot felul de ganduri negre te-apuca. Ma imbarbatam spunandu- mi ca apa n-are cum sa cuprinda toata insulita. Cand s-o mijit de zori m-am mai linistit”, a povestit el.

spot_img

Ultimele știri