Consecintele trecerii ciclonului Nargis prin Birmania ar putea fi mai grave decat cele ale tsunamiului din 2004, sustine organizatia umanitara World Vision. Bilantul victimelor se ridica, ieri, la peste 22.000 de morti si 41.000 de disparuti.
Peste 22.000 de morti si 41.000 de disparuti. Acesta era, ieri, bilantul oficial al victimelor ciclonului Nargis, care a lovit Birmania saptamana trecuta, relateaza AFP.
Potrivit organizatiei umanitare World Vision, consecintele trecerii ciclonului prin Birmania ar putea fi mai grave decat cele ale tsunamiului din decembrie 2004, produs in Oceanul Indian. Echipele World Vision „au vazut cadavrele din elicoptere. Chiar si de la aceasta altitudine, este coplesitor”, a declarat Kyi Minn, un consilier al organizatiei crestine, care are birouri la Rangoon, principalul oras al tarii.
„Consecintele catastrofei sunt agravate de lipsa mijloacelor si de dificultatile de transport. Martorii oculari ne-au spus ca mii de oameni duc lipsa de bunuri de prima necesitate, de apa, de mancare si, in anumite locuri, de un acoperis deasupra capului. Avem nevoie urgent de ajutor extern”, a adaugat, din Bangkok, Kyi Minn.
Pe 26 decembrie 2004, un seism puternic produs in Indonezia a provocat un tsunami devastator, acesta lasand in urma sa aproximativ 220.000 de morti.
La Bogalay, oras situat in inima deltei fluviului Irrawaddy, Nargis a ucis circa 10.000 de oameni si a distrus peste 95% din case, lasand sub cerul liber o mare parte dintre cei 190.000 de locuitori. Viteza vantului a depasit 200 de kilometri pe ora, iar valurile au atins chiar si patru metri.
Imaginile satelitare furnizate de NASA au aratat vaste zone agricole inundate si vechea capitala a tarii, Rangoon, inconjurata de ape. Intreaga delta a fluviului Irrawaddy, unde traiesc 24 de milioane de oameni (jumatate din populatia Birmaniei), a fost devastata de ciclon.
Mobilizare internationala
Regimul militar din Birmania a acceptat ajutorul international, dar a si pus unele conditii. „Echipele de experti straini care vor veni aici trebuie sa negocieze cu Ministerul Apararii si cu cele mai inalte instante” conditiile in care isi vor desfasura activitatea pe teritoriul Birmaniei, a declarat ministrul protectiei sociale, Maung Maung Swe, intr-o conferinta de presa sustinuta la Rangoon.
Biroul de coordonare a ajutorului umanitar al ONU, UNICEF si Federatia Internationala de Cruce Rosie asteptau ieri ca expertii lor sa primeasca vizele necesare pentru a intra in Birmania.
„Natiunile Unite vor face tot ceea ce pot pentru a furniza asistenta de urgenta” acestei tari, a promis secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. ONU urmeaza sa trimita aici o echipa de cinci experti.
Din cele mai recente estimari rezulta ca numarul sinistratilor se ridica la cateva sute de mii. „Distribuim prelate de plastic pentru acoperisuri, furnizam, de asemenea, 5.000 de litri de apa potabila, paturi si haine celor care au cea mai mare nevoie”, a precizat, la Bangkok, Michael Annear, cordonatorul regional al Federatiei Internationale de Cruce Rosie, insarcinat cu gestionarea catastrofelor.
Acuze printre ruine
Sotia presedintelui SUA, George W. Bush, Laura, a anuntat un ajutor american in valoare de 250.000 de dolari. Totodata, ea a acuzat regimul birman ca nu a avertizat populatia in legatura cu apropierea ciclonului Nargis, desi fusese informat in acest sens de India. Acuze la adresa liderilor birmani a formulat si opozanta Aung San Suu Kyi. Aceasta a calificat drept inacceptabila decizia regimului de la Rangoon de a nu amana referendumul asupra noii Constitutii, programat sambata. Teoretic, referendumul ar trebui sa deschida calea organizarii de alegeri multipartite.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei