Lana de oaie are calitati termoizolante cunoscute de sute de ani, iar din 2003 este recunoscuta oficial ca material de constructii in Uniunea Europeana.
Lana de oaie este un produs natural si ecologic, folosit ca sistem de termoizolatie de mai bine de 10 ani in Germania. Asta pentru ca un producator german, Alchimea Naturwaren, a inventat un proces de tratare datorita caruia lana de oaie s-a imbunatatit, devenind ignifuga si rezistenta la carii si molii.
In 2003 a fost aprobata ca material de constructii in UE, iar anul acesta a aparut si pe piata romaneasca.
Regleaza automat temperatura ambianta
La fel ca un pulover din lana de oaie, si o termoizolatie facuta din acelasi material si aplicata pe peretii casei va regla automat temperatura, astfel incat si costurile de incalzire scad considerabil.
„Lana ofera un randament constant. De exemplu, daca este o toamna ploioasa, care mareste umiditatea tuturor elementelor de constructie, lana are acelasi randament“, explica Lukacs Lehel-Elek, director comercial al firmei Naturalpaint.
Este antialergica si purifica aerul din incaperi
O alta calitate a lanii se refera la inmagazinarea caldurii latente. Alchimea lana utilizeaza umiditatea fibrelor, astfel incat vara, in timpul zilei, peretii se racesc prin evaporare, iar noaptea degaja caldura din condensare. Pentru paturile din lana aplicate ca termoizolatie se foloseste numai lana pura de oaie, iar adaosurile utilizate pentru tratare sunt si ele naturale.
Fiind 100% naturala, lana este recomandata persoanelor alergice si celor care au diverse afectiuni ale plamanilor.
„In plus, datorita calitatilor sale naturale, lana purifica aerul din incapere, legand chimic diverse noxe din atmosfera si transformandu-le in compusi inofensivi“, spune Lukacs Lehel-Elek.
Suprafata incretita a fibrelor de lana face ca termoizolatia sa devina si un excelent suport fonoizolant. In cazul in care vreti s-o folositi exclusiv pentru fonoizolarea podelei, puteti aplica paturile subtiri, special concepute in acest scop, asezate sub parchet, dusumea sau sub covor.
Material in intregime ecologic
Lana tunsa anul acesta se regenereaza anul viitor, astfel incat intregul proces face parte dintr-un ciclu natural, iar ovinele nu au de suferit absolut deloc. „Costurile unei astfel de termoizolatii ecologice sunt comparative cu cele realizate cu vata minerala sau polistiren. In functie de grosimea si latimea paturii folosite pentru placarea peretilor, dar si in functie de cantitatea cumparata, un metru patrat de lana poate costa intre 5 si 24 de euro“, afirma Lukacs Lehel-Elek.
Se monteaza foarte usor
Alchimea lana se fabrica in diferite latimi si grosimi, sub forma de role de fibra omogena si foarte usor manevrabile. „Montajul este foarte usor: se ruleaza, se capseaza (fixeaza cu capse de tapiterie) si apoi se taie“, explica Lukacs Lehel-Elek, director comercial al firmei Naturalpaint. De preferat ar fi insa ca termoizolatia sa fie prevazuta din faza de proiect a constructiei si sa se faca pe o structura din lemn. In cazul in care peretii sunt din caramida, se va aplica intai un cadru din lemn si abia apoi se va fixa rola de lana. Lana, ca sistem de termoizolatie, este recomandata a se aplica la interior. Se poate pune insa si pe exterior, foarte important fiind in acest caz sa fie bine protejata de ploi.