Romania e plina de deseuri provenite din sursele de iluminat uzate.
Consumatorii romani nu stiu ca aruncarea lor la intamplare polueaza grav solul, apele si aerul, din cauza mercurului si a altor substante periculoase din component a becurilor si a neoanelor.
Valorificarea acestor deseuri nu se poate face la noi, iar tot ceea ce se colecteaza este exportat in Germania, a declarat ieri Raul Pop, presedintele asociatiei colective de gestionare a de- seurilor Recolamp.
Obligatorie la nivelul UE, colectarea a debutat in Romania la inceputul acestui an, iar pana acum au fost stranse 115 tone de deseuri provenite din sursele de iluminat. Prin comparatie, in Ungaria si in Spania, unde colectarea a debutat in 2005, primul an de activitate a adus "recolte" de 317, respectiv 366 de tone. Specialistii atrag atentia ca sursele de iluminat sunt foarte periculoase pentru mediu, in special tuburile fluorescente, care contin mercur. Odata eliberata din tub, substanta contamineaza grav aerul, apa, solul, dar si plantele care o acumuleaza din sol.
Intoxicatiile cu mercur afecteaza sistemul nervos central, sistemul endocrin si rinichii, provocand leziuni la nivelul creierului si chiar moartea.
Pentru a convinge populatia sa nu mai arunce la cosul de gunoi becurile si tuburile, Recolamp a lansat "colturi verzi" in supermarketuri, unde acestea pot fi lasate.