Evenimentul Zilei: Balivernele din Bali

Delegatii prezenti la conferinta pentru mediu din Bali (Indonezia) s-au angajat ieri in negocieri-maraton, in speranta ca vor reusi sa depaseasca blocajele aparute, astfel incat reuniunea care se incheie astazi sa nu fie un esec. In ciuda mobilizarii generale, la nivelurile cele mai inalte domnea ieri pesimismul, releva AFP.

„Sunt tare ingrijorat de felul in care merg lucrurile”, a declarat presedintele reuniunii, Yvo de Boer, secretar executiv al Conventiei ONU pentru schimbari climatice. Obiectivul principal al conferintei din Bali era de a pune la punct un calendar de negocieri care sa permita prelungirea dincolo de anul 2012 a Protocolului de la Kyoto, singurul instrument international care limiteaza emisiile de gaze cu efect de sera. Negocierile pe marginea textului propus erau insa extrem de laborioase, existand riscul ca timpul alocat lucrarilor sa expire inaintea gasirii variantei finale.

SUA blocheaza negocierile

Uniunea Europeana va boicota summitul principalelor tari emitente de gaze cu efect de sera, reuniune ce urmeaza sa aiba loc in ianuarie, in SUA, daca marii poluatori vor refuza sa-si asume obiective de indeplinit clare, a avertizat joi, la Bali, in Indonezia, ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel. „Fara obiective clare, nu va exista nicio reuniune”, a declarat ministrul german.

Statelor Unite li se imputa astfel faptul ca blocheaza discutiile din Bali, refuzand orice referinta la obligativitatea ca tarile industrializate sa-si reduca emisia de gaze cu efect de sera cu 25a-40a pana in 2020. „Sa fie foarte clar, UE nu va renunta la aceasta mentiune in textul final”, a mai spus Gabriel, criticand, totodata, lipsa de curaj a Statelor Unite.

Mai multe ONG-uri au denuntat joi, in Bali, „dinamica distructiva” a SUA in negocierile asupra combaterii incalzirii globale. SUA incearca sa antreneze si alte tari industrializate „pe o panta alunecoasa”, edificata de administratia presedintelui George W. Bush, a declarat Hans Verolme, responsabil din cadrul World Wide Fund (WWF).

„Va voi spune un adevar incomod: propria mea tara este principalul responsabil de blocarea progreselor aici in Bali”, a declarat fostul vicepresedinte american Al Gore, proaspat laureat al Premiului Nobel pentru Pace. El a propus incheierea unui acord fara Statele Unite, lasand sa se inteleaga faptul ca tara sa ar putea adera la acesta mai tarziu, cel mai probabil dupa ianuarie 2009, cand George W. Bush nu va mai fi presedinte.

CONFIRMARE STIINTIFICA

Zece ani de arsita

Deceniul 1997-2007 a fost cel mai cald din toata perioada de cand s-a inceput inregistrarea stiintifica a temperaturilor de pe Pamant, a anuntat ieri, in cadrul conferintei din Indonezia, Organizatia meteorologica mondiala (OMM). Spre exemplu, in 2007, temperatura medie a fost cu 0,410C mai mare decat cea din perioada 1961-1990, calculata la 140C.

In anul 2007 s-a inregistrat, de asemenea, un record negativ, referitor la suprafata banchizei arctice, se arata in raportul OMM, institutie sub egida Natiunilor Unite. De la inceputul secolului XX, temperatura medie a crescut cu 0,740C. Expertii ONU precizeaza in raportul lor ca in privinta cresterii temperaturilor nu este vorba despre o evolutie treptata, ci de un fenomen care s-a accelerat vizibil in ultimii ani.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri