Evenimentul Zilei: Alternative "verzi" la incalzirea traditionala  

Cu investitii de cel putin 10.000 de euro, va puteti produce singuri o parte din necesarul de apa calda si caldura in sezonul rece.

Daca vreti sa va incalziti ecologic in lunile de iarna, trebuie sa va pregatiti pentru costuri care vor depași 10.000 de euro, in functie de solutiile alese. Panourile solare pot contribui intr-o masura limitata la productia de agent termic, dar pot fi completate cu pompe de caldura. In acest caz insa și efortul financiar va fi mult mai mare.

"Alternativele la incalzire care au un aport de cel putin 30% sunt cele care pleaca de la 7.000-8.000 de euro. In sus, nu exista limita de pret", spune Liviu Olteanu, consultant in domeniul energiilor regenerabile. Potrivit acestuia, conteaza foarte mult pe ce sistem e distribuita caldura in casa. "Daca incalzirea se realizeaza prin pardoseala, din start economiile sunt de cel putin 30%. In plus, temperatura agentului termic nu are nevoie de mai mult de 30 de grade Celsius, ceea ce se poate obtine ușor și in miezul iernii", a explicat el.

Solutiile trebuie alese in faza de proiect a casei

Daca se aleg caloriferele, atunci e nevoie de o temperatura a agentului termic de 50-75 grade C, iar eficienta sistemului de incalzire e mult mai scazuta. In plus, cu cat boilerul e mai mare, cu atat sistemul e mai eficient, pentru ca apa care circula prin calorifere se va raci mai greu, sustine Olteanu.

Așadar, ca panourile solare sa poata asigura și incalzirea locuintei este nevoie de boilere de 800 pana la chiar 2.000 de litri, in functie de dimensiunea casei. Daca vorbim de 250 de metri patrati, atunci suprafata panourilor ar trebui sa fie de cel putin 16 metri patrati, care vor costa circa 8.000 de euro. Daca vorbim doar de panouri pentru apa calda, investitia se ridica la numai 2.000 de euro.

De asemenea, extrem de importanta este izolatia casei – in cazul unei izolatii foarte bune, aportul caldurii generate de panourile solare poate urca și la 90%. La o casa cu izolatie obișnuita, aportul maxim este de 30-50%.

Un alt aspect care cantarește mult in costuri, explica Liviu Olteanu, este daca locuinta pe care se amplaseaza sistemele de incalzire regenerabila este deja construita sau nu. "O casa care se va incalzi in proportie de 70% din surse regenerabile, daca din start, inainte de constructie, te gandești sa foloseasca sisteme regenerabile, va fi cu doar 10- 15% mai scumpa fata de una obișnuita, deși duce la o diminuare cu 70% a facturilor", spune consultantul in domeniu.

El a explicat ca una e sa integrezi de la inceput panourile solare in acoperiș, alta e sa le montezi dupa, in caz ca se mai poate. La fel, tevile pot fi montate de la inceput in pereti, ceea ce duce la economii de costuri.

 

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri