Evenimentul de Botosani: Romania a pregatit proiecte de mediu de circa 5 miliarde euro pentru 2009

Ministerul Mediului a pregatit circa 80 de proiecte de peste 5 miliarde euro pentru 2009, in conditiile in care pentru 2007 si 2008 a primit aprobare de la CE pentru 8 proiecte majore de 850 milioane euro si a semnat 30 de proiecte minore de peste 5,2 milioane euro, potrivit datelor ministerului. Astfel, 3,5 miliarde euro sunt pentru 33 de proiecte din sectorul de apa si apa uzata, 30 de proiecte de 750 milioane euro sunt pentru gestiunea deseurilor, opt proiecte de 460 milioane euro – pentru termoficare urbana, iar patru proiecte vizeaza prevenirea inundatiilor si insumeaza circa 200 milioane euro, potrivit Programului Operational Sectorial (POS) Mediu pentru 2009.

Fondurile totale de mediu pentru 2007-2013 sunt de 5,6 miliarde euro, din care Uniunea Europeana (UE) aloca 4,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar statul roman cofinanteaza cu 1,1 miliarde euro proiectele de mediu derulate pana in 2015. "Pentru Romania, banii europeni sunt echivalentul pachetului de stimulare a bugetului din alte tari. In conditiile in care nu mai avem incasari mari la buget, cu cat statul roman va reusi sa atraga mai multi bani europeni, cu atat va mari resursele bugetare", a declarat, pentru NewsIn, europarlamentarul Daniel Daianu.

Si consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca inscrierea in bugetul pe 2009 a sumelor pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene, inclusiv a celor de mediu, ar trebui sa fie o prioritate. "Inscrierea in buget a cofinantarilor ar trebui sa fie o prioritate pentru noul guvern, deoarece actiunea are un efect multiplicator, in sensul ca ne permite sa accesam dublul sau chiar triplul sumei pe care o punem noi", a precizat Baltazar pentru NewsIn.

Situatia bugetului este destul de complicata in prezent, ca urmare a adancirii peste asteptari a deficitului bugetar la aproape 5% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care veniturile bugetare s-au diminuat drastic in ultimele luni ale anului. Daianu a subliniat ca "este important sa luam cat mai multi bani, mai ales daca tinem cont ca anul viitor contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene se va ridica la aproximativ un miliard euro". De asemenea, Bogdan Baltazar a atras atentia ca "tot ce nu consumam se pierde, deoarece banii nu sunt reportati pentru investitii ulterioare". Sumele pe care statul le va atrage variaza in functie de eligibilitatea proiectelor, de capacitatea de absorbtie si de perioada in care Comisia Europeana le aproba.

Romania are alocat de la bugetul UE peste 3,2 miliarde euro pentru proiecte de apa si apa uzata, aproape 1,17 miliarde euro pentru managementul deseurilor, circa 459 milioane euro pentru reabilitarea centralelor termice, 215 milioane euro pentru proiecte de protectie a ariilor protejate si siturilor Natura 2000, 329 milioane euro pentru prevenirea inundatiilor si reabilitarea zonei costiere a Marii Negre afectate de eroziune, precum si 174 milioane euro pentru asistenta tehnica.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri