Europarlamentarii romani vor legi pentru respectarea mediului

Problematica mediului si a schimbarilor climatice este in atentia europarlamentarilor romani din cadrul Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (PE), prezenti vineri la Conferinta "Pozitia Uniunii Europene referitoare la schimbarile climatice", organizata de Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare Economico-Sociala.

Deputatul european Magor Imre Csibi a declarat cu acest prilej ca incearca la nivel european sa puna accent legislativ pe problema defrisarilor masive ilegale, astfel incat sa fie interzisa prin lege vanzarea lemnelor fara acte de provenienta sau autorizatii. "In prezent, nu exista prevederi legislative care sa interzica vanzarea unor asemenea produse.

Cantitati uriase de lemn pot fi comercializate in toate cele 26 de tari europene fara restrictii. Ultima statistica ne arata ca 50% din importurile de lemn la nivelul UE vine din surse ilegale, iar in interiorul Uniunii circula pe piata circa 20%", a afirmat Magor Imre Csibi.

El a spus ca doreste sa impuna in noul Cod Penal un capitol special care sa se ocupe de infractiunile impotriva mediului. In opinia sa, o mare problema care trebuie rezolvata ar fi si cea legata de respectarea legilor existente de catre cetateni. "Incerc sa ma asigur ca in Parlamentul European prevederile legislative respecta mediul si confera cetatenilor un viitor sigur si sustenabil. Cu siguranta este foarte important ca in PE se discuta cinci legi foarte importante, dar pe langa acestea eu consider ca este foarte important sa avem legi pe protectia padurilor, pentru defrisare, pentru ca daca vorbim despre schimbarile climatice si stoparea emisiilor de dioxid de carbon, eu spun ca cea mai eficienta metoda este stoparea despaduririlor. Daca reusim oprim acest fenomen si sa replantam paduri, sper ca o sa putem sa oferim un viitor cat mai sigur copiilor nostri", a declarat europarlamentarul, care a completat ca la ora actuala PE se concentreaza pe diminuarea emisiei noxelor de la masini.

La nivelul Romaniei este nevoie, in opinia sa, de reducerea emisiilor de noxe provenite de la autovehicule si din industrie. "In Romania problema noastra nu este legea, ci respectarea legilor in orice domeniu, fie ca vorbim de protectia mediului, sau protectia consumatorului. Pana cand populatia nu vrea sa aplicam anumite legi, nu vom avea aceste legi aplicate. Si in cazul defrisarilor, atat timp cat comunitatea nu opreste defrisarile, niciodata nu vom putea opri, oricate razii facem. Aici vine rolul educatiei civice, al campaniilor de constientizare, rolul nostru ca politicieni sa oferim alternativa acestor oameni pentru a pricepe ca daca distrugem mediul mediu nu vom avea nici din ce sa facem profit si nici unde sa traim", a mai spus Magor Imre Csibi.

La randul sau, deputatul european Adina Valean a aratat la lucrarile Conferintei ca pentru cetatenii europeni schimbarile climatice reprezinta deja "un fapt deja asumat, care nu se mai pune la indoiala". "Este un comportament al populatiei tot mai verde, dar la noi acest aspect este mult lasat in urma. Nu trebuie sa devenim peste noapte ecologisti, dar trebuie sa ne responsabilizam fiecare dintre noi", a mentionat Valean, care a vorbit in acest context despre initiativele legislative depuse la PE pe tema mediului.

Deputatul a subliniat ca exista un efort comun international care are ca scop depistarea concentratiilor care produc efectul de sera, iar Comisia Europeana are propuneri care vizeaza utilizarea resurselor de energie regenerata, captarea si stocarea dioxidului de carbon, reducerea emisiilor de gaze. Conferinta cu tema "Pozitia Uniunii Europene referitoare la schimbarile climatice" a fost organizata in cadrul proiectului intitulat Consolidarea Biroului de Consiliere pentru Cetateni Bucuresti, realizat cu finantare PHARE, ce are ca partener Primaria Capitalei.

spot_img

Ultimele știri