Cetatenii UE vor fi mai bine informati in legatura cu amenintarile majore reprezentate de instalatiile industriale din apropierea lor.
Aceasta obligatie este prevazuta in ultimele norme, intrate in vigoare in aceasta saptamana la nivelul Comisiei Europene.
Directiva Seveso reglementeaza functionarea uzinelor periculoase
Normele fac parte dintr-o actualizare de natura tehnica a Directivei Seveso – document esential pentru gestionarea riscurilor industriale. Actualizarea este necesara pentru a reflecta modificarile aduse clasificarii internationale a substantelor chimice. Directiva Seveso obliga statele UE sa elaboreze planuri de urgenta pentru zonele din apropierea instalatiilor industriale care contin doze foarte mari de substante periculoase.
„Seveso III va insemna o mai buna protectie a cetatenilor si a mediului impotriva accidentelor majore, precum si o mai buna informare a cetatenilor si o implicare sporita a acestora in deciziile privind amenajarea teritoriului”, a anuntat comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik.
Pe langa actualizarile tehnice corelate cu noua clasificare a substantelor chimice la nivelul UE, modificarea Directivei Seveso aduce beneficii directe pentru cetateni. Acestia vor fi mai bine informati cu privire la riscurile implicate de activitatile industriale din apropierea lor, precum si asupra comportamentului care trebuie adoptat in caz de accident.
Comisia Europeana considera ca aceste informatii vor spori si increderea cetatenilor in societatile industriale.
Unitatile vor fi inspectate conform unor standarde mai stricte, pentru a se asigura o aplicare mai eficace a normelor de siguranta. Nivelul controalelor este diferit: cu cat cantitatile de substante periculoase prezente in cadrul unitatii sunt mai mari, cu atat normele sunt mai stricte.
De acum inainte, informatiile publice cu privire la riscuri trebuie sa fie puse la dispozitie prin mijloace electronice. Toate unitatile care fac obiectul acestui act legislativ vor trebui sa furnizeze informatii cu privire la modul in care se va da alarma si la modul in care trebuie sa actioneze cetatenii in caz de accident major.
In momentul unui accident, autoritatile trebuie sa informeze toate persoanele care ar putea fi afectate si sa comunice principalele masuri luate in scopul solutionarii acestuia.
Printre modificarile aduse legislatiei in domeniul amenajarii teritoriului se numara introducerea unei distante „de siguranta” in planurile noilor unitati si ale infrastructurii construite in apropierea unitatilor existente. Atunci cand autoritatile si agentii economici determina riscul de producere a unor accidente majore si adopta masuri pentru contracarare, ele vor trebui sa evalueze si riscurile datorate apropierii de alte situri industriale.
Normele devin obligatorii in anul 2015
Statele membre ale UE sunt obligate sa aplice noile norme incepand cu 1 iunie 2015, aceasta fiind si data la care noua legislatie in domeniul clasificarii substantelor chimice devine pe deplin aplicabila in Europa.
Legislatia Seveso privind controlul pericolelor de accidente majore dateaza din anul 1982. Aceasta obliga statele UE sa se asigure ca toti operatorii care fac obiectul directivei au instituit proceduri de prevenire a accidentelor majore.
Operatorii care manipuleaza substante periculoase ce depasesc anumite praguri trebuie sa informeze periodic populatia care ar putea fi afectata in cazul unui accident, furnizand rapoarte de siguranta, un sistem de gestionare a sigurantei si un plan intern de urgenta. Legislatia prevede obligatia statelor UE de a se asigura ca sunt instituite planuri de urgenta pentru zonele invecinate si ca sunt planificate masuri de atenuare a efectelor.
Numarul accidentelor grave a scazut cu zece la suta
Dupa intrarea in vigoare a legislatiei Seveso, numarul accidentelor industriale grave a scazut semnificativ. Numarul accidentelor majore care implica substante periculoase s-a redus cu 10 la suta intre anii 2000 si 2008, desi numarul de unitati a crescut.
Directiva acopera aproximativ 10 000 de situri industriale fixe in care sunt utilizate sau depozitate substante periculoase in cantitati mari, in special in sectorul substantelor chimice, al substantelor petrochimice, al depozitarii si al rafinarii metalelor.
In Romania, cel mai grav accident industrial cu implicatii de mediu s-a inregistrat la inceputul anului 2000. La uzina Aurul S.A. din Baia Mare (foto), apa amestecata cu cianura, stocata in iazul de decantare, s-a revarsat in raul Tisa. Circa 100.000 de metri cubi de apa cu cianura au trecut in Tisa si de acolo in Dunare. Poluarea a afectat atat Romania, cat si alte tari riverane Dunarii – mai ales Ungaria si Serbia.
Foto: baiamare-romania.blogspot.ro
Comentariile tale pot fi postate aici