Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Euro Tower – premiera ecologica in imobiliarele bucurestene

Text de Alexandra Kartman

Nu se intampla de ieri, de azi ca locuinta unui om sa vorbeasca despre statutul lui social, despre educatie, despre bunul-gust sau despre absenta acestuia. casele noastre spun despre ce conteaza mai mult pentru noi. Astazi, pentru cei mai multi oameni, biroul a devenit o a doua casa. De aceea nu-i de mirare ca, spre deosebire de inaintasii lor, contemporanii au pretentii foarte inalte de la locul unde isi petrec cea mai mare parte a zilei. Tinand cont de acest lucru, era de asteptat ca si grija pentru mediu sa se regaseasca pe lista caracteristicilor care promoveaza o cladire de birouri.

Dupa blocurile gri, cladirea verde Euro Tower

Intr-un Bucuresti cu evidente reminescente comuniste la nivelul arhitecturii urbane, o cladire ecologica sparge tipare de design si, mai ales, de mentalitate. Desi nu e prima companie, la nivel national, care isi orienteaza atentia asupra principiilor ecologice atunci cand construieste o cladire de birouri, locul acesta fiind deja ocupat de Petrom, totusi Cascade Group este pionierul eco-imobiliarelor in Capitala. Intrebat cum de a ales tocmai o cladire verde ca obiectiv al celui mai recent proiect al companiei pe care o conduce, Alex van Breemen, director general Cascade Group, ne-a marturisit ca "decizia de a dezvolta o cladire de birouri verde a venit dupa analizarea grupurilor-target si a nevoilor acestora. Am descoperit ca potentialii chiriasi si angajatii lor, au nevoie de costuri operationale scazute si de un mediu de munca optim. Prin urmare, scopul nostru a fost acela de a le oferi viitorilor chiriasi un spatiu cat mai eficient din punctul de vedere al costurilor, care sa ofere, in acelasi timp, un confort sporit viitorilor ocupanti si care sa aiba un impact minim asupra mediului. A fost o decizie de afaceri bazata pe fundamente economice deoarece ofera numeroase avantaje pe termen lung,
reducand, totodata, la minimum impactul asupra mediului". Sosita in Romania in 1998, tocmai din Olanda, compania de real estate Cascade Group si-a axat activitatea pe construirea de cladiri de birouri clasa A. La prima vedere, orientarea investitiei catre un complex office de tip ecologic poate parea un salt in gol, facut de un investitor care a ignorat boomul inregistrat, la ora actuala, in sectorul constructiilor conventionale. Cu toate acestea, cei de la Cascade Group demonstreaza ca ecologia si afacerile fac casa buna: "Dezvoltarea unei cladiri verzi nu este mai dificila decat dezvoltarea unei cladiri standard", ne explica Alex van Breemen. Din punctul de vedere al costurilor, spune el, "diferentele nu sunt atat de mari cat se crede, mai ales daca proiectele sunt considerate a fi investitii pe termen lung".

Ecologie clasa A

Cel mai simplu de observat la Euro Tower va fi, probabil, designul sau. "Acoperisurile pline de vegetatie si zonele verzi, designul inteligent al spatiului care maximizeaza patrunderea luminii naturale in interior, precum si sistemele de iluminare si termal ajuta la economisirea de energie pe termen lung, reducand la minimum impactul cladirii asupra mediului", puncteaza Van Breemen. Pe langa designul conceput sa fie orientat catre managementul eficient al luminii naturale si al energiei, cladirea Euro Tower beneficiaza si de un sistem termic economic si eco- friendly. Directorul Cascade ne-a explicat ca "temperatura din interiorul cladirii va fi monitorizata permanent printr-un sistem automatizat, ce va include senzori de temperatura, si care va asigura controlul temperaturii in functie de categoria spatiului respectiv – birou, hol, acces, garaj, spatii tehnice, precum si in ciclul diurn-nocturn. In plus, sistemele de izolare vor reduce la minimum pierderile de energie. Totodata, fatada joaca un rol important, fiind alcatuita dintr-un tip de sticla care reduce pierderile de caldura pe timp de iarna si nu permite supraincalzirea pe timp de vara".

Inteligent, eficient si economic

Datorita unui design inteligent, unui sistem de iluminare care gestioneaza eficient lumina naturala si, nu in ultimul rand, utilizarii sistemului termic, costurile operationale ale Euro Tower pot fi si cu pana la 35% mai scazute decat costurile de intretinere a unei cladiri obisnuite. "Experienta a aratat scaderi ale consumului intre 20%-35%", sintetizeaza Van Breemen, insa nu uita sa mentioneze si ca atingerea acestui nivel de economisire "depinde si de bunavointa ocupantilor. Prin sistemul de administrare a cladirii, le vom arata cum se poate economisi. Este vorba despre o anumita atitudine si mentalitate si despre cum pot fi acestea schimbate". Reprezentantii Cascade vor elabora si un material de informare care va fi distribuit chiriasilor si angajatilor acestora si care va detalia modalitatile de economisire a energiei.

Ecologia in constructii, un ideal fezabil

Toate bune si frumoase, in teorie. Practica romaneasca a atins insa performanta de a contra cele mai frumoase aspiratii ale investitorilor straini. Fie ca era vorba despre o legislatie greoaie, fie ca era vorba despre o ciocnire frontala cu zidul coruptiei, obstacole au existat intotdeauna. In domeniul constructiilor ecologice, dezavantajul premierei l-ar fi putut constitui lipsa oamenilor specializati sau a celor cu experienta in
arhitectura durabila. Alex van Breemen priveste insa cu optimism aceasta fateta a proiectului sau: "Compania noastra lucreaza doar cu cei mai buni si experimentati consultanti. Dorin Stefan este un arhitect de varf, cu o gandire inovatoare si cu o imaginatie incredibila. El a facut designul care corespundea perfect unei cladiri verzi chiar inainte ca noi sa fi decis sa mergem inainte pe aceasta linie. Managementul constructiei este asigurat de Bovis LendLease, o companie cu expertiza si proiecte in multe tari. Ei sunt familiarizati cu aceste tendinte si nu a existat niciun impediment in colaborarea noastra din acest punct de vedere. Pot sa va spun ca Bovis a facut multe proiecte verzi in SUA si in Europa de Vest".

Despre viitorul cladirilor verzi in Romania, numai de bine

In strainatate, autoritatile publice incurajeaza initiativele private care urmaresc si protejarea mediului, pe langa obtinerea unui profit. Discutand despre oportunitatea implicarii statului roman in dezvoltarea sectorului "ecologic" al imobiliarelor, Alex van Breemen considera ca "Romania va urma trendul vestic in materie de dezvoltare imobiliara care se axeaza tot mai mult pe cladiri verzi. Piata ar trebui sa se contureze
de la sine, nu e nevoie de incurajarea statului. Exigentele companiilor chiriase vor impune dezvoltarea acestei tendinte".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri