Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Esti european? Poluarea te costa 3 euro pe saptamana!

3 euro pe saptamana este pretul pe care fiecare european il va plati pentru combaterea incalzirii globale. aceasta este costul care rezulta din aplicarea pachetului legislativ de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si promovare a energiilor regenerabile, un document adoptat la sfarsitul lunii ianuarie de comisia europeana. strategia europeana isi propune sa reduca cu 20% emisiile pana in 2020 si sa creasca, cu acelasi procent, consumul de energie din surse regenerabile. o strategie care nu vine insa fara costuri usturatoare, dupa cum recunosc chiar oficialii europeni.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ca aceste masuri vor costa 0,5% din produsul intern brut al UE, adica aproximativ 60 de miliarde de euro pe an. Un alt efect dureros ar fi cresterea pretului enegiei electrice cu 10%. In acelasi timp insa, presedintele Comisiei Europene incearca sa-i convinga pe cei care ar putea critica ambitiosul program ca aceasta este nu doar singura cale de urmat, dar si cea mai ieftina. "Costul inactiunii ar fi insa de 10 ori mai mare decat ce ne propunem", a declarat Barroso. Exista in acleasi timp si oficiali europeni care afirma ca pretul platit de Europa pentru un mediu curat ar putea fi mult mai mare, ajungind la 120 de miliarde de euro anual.

Referitor la costurile pe care europenii urmeaza sa le plateasca, ministrul mediului Attila Korodi precizeaza: "Nu totul se traduce in scumpiri. Vorbim si despre alocari din fondurile bugetare atat pentru energiile regenerabile, cat si pentru reducerea emisiilor. Pe anumite sectoare se poate traduce in costuri personale, dar este clar ca pentru a proteja mediul nu poti sa o faci fara un efort financiar. Si asta pentru ca totul se rezuma la cunostinte si tehnologii moderne aplicate, tehnologii care costa. Dar niciun sector nu poate sa contabilizeze astazi foarte clar impactul acestei masuri, dar spre mijlocul anului se poate contabiliza".

Presedintele CE crede ca a raspunde provocarii schimbarii climatice reprezinta proba politica suprema a generatiei noastre. "Pachetul propus de noi nu numai ca reprezinta un raspuns la aceasta provocare, ci ofera si solutia potrivita la problema sigurantei energetice si constituie o ocazie care ar putea permite crearea de mii de noi intreprinderi si de milioane de locuri de munca in Europa. Trebuie sa profitam de aceasta ocazie", a mai adaugat Jose Manuel Durao Barroso.

Certificatele de carbon gratuite, pe cale de disparitie

Unul dintre pilonii strategiei aprobate de Comisia Europeana este intarirea sistemului european de comercializare a certificatelor de emisii. In prezent, majoritatea certificatelor de emsii sunt date gratuit de guvernele tarilor membre celor peste 12.000 de mari poluatori, un lucru pe care CE nu-l va mai permite din 2013. Po litica europena va fi clara: poluarea nu mai e un drept, ea va trebuie platita.

Sectorul electricitatii, responsabil de cea mai mare parte a emisiilor din UE, va fi supus in intregime unui sistem delicitatii, odata cu lansarea noului regim in 2013. In alte sectoare industriale, dar si in cel al aviatiei, tranzitia catre sistemul de licitatii se va face treptat, dar vor exista si exceptii in cazul sectoarelor mai vulnerabile la concurenta venita din partea producatorilor aflati in tari fara restrictii similare de mediu. In sectoarele care nu sunt reglementate de ETS, cum ar fi constructiile, transporturile, agricultura si deseurile, UE va reduce emisiile la 10% pana in 2020, nivel raportat la 2005.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri