Din cele mai vechi timpuri, soarele reprezintă principala sursa de energie pe care oamenii o folosesc și o exploatează. În timp, au dezvoltat și tehnologii pentru a capta energia solară în scopul transformării ei în energie electrică sau termică. Te întrebi ce avantaje și dezavantaje are folosirea ei? Citește acest articol pentru a afla ce este energia solară și care sunt acestea.
Ce este energia solară?
Energia solară este sursa principală de energie a ecosistemului de pe glob. Ea este degajată sub formă de radiații și este o resursă inepuizabilă și regenerabilă.
De unde vine această energie solară?
Soarele, fiind o stea, emană căldură și lumină sub formă de radiații, iar ele, când ajung pe Pământ, se pot converti în două tipuri de energie.
1. Energia fotovoltaică
Aceasta se obține prin captarea celulelor de lumină, iar ele eliberează electroni ce dau naștere curentului electric. Totul procesul se realizează printr-un efect fotoelectric. Este o energie inepuizabilă și regenerabilă.
Pentru a capta energia solară sunt instalate panouri solare. Panourile solare sunt construite din celule fotovoltaice, la rândul lor făcute dintr-un material semiconductor de silicon. Ele au două straturi de semiconductori, unul strat este încărcat pozitiv, iar celălalt strat este negativ.
Curentul direct se realizează atunci când lumina cade pe semiconductor, iar câmpul electric ale celor două straturi face ca electricitatea să circule.
Panourile pot fi instalate pe clădiri de toate felurile, inclusiv pe locuințe. Energia solară este ideală deoarece reduce costurile facturilor!
2. Energia solară termică
Energia solară termică sau termosolară utilizează energia solară pentru a produce căldură. Panourile solare termice au rol de a capta căldura provenită de la soare.
Ele sunt folosite atât de consumatorii casnici, cât și la nivel industrial.
Spre exemplu, acasă o poți folosi pentru a găti, pentru a încălzi diferite încăperi din casă sau pentru dispozitivele de îngrijire personală. La nivel industrial se folosește ca energie mecanică transformată apoi în energie electrică.
Se utilizează 3 tipuri de energie termică solară:
- Temperatură scăzută: folosită pentru încălzire.
- Temperatură medie: folosită pentru a încălzi apa.
- Temperatură înaltă: folosită pentru a produce energie electrică.
Știi de ce este bine să folosești energia solară? Vezi avantajele enumerate mai jos:
- Energia solară nu dăunează mediului înconjurător, ci contribui prin alegerea ei la reducerea amprentei tale de carbon.
- Facturile tale facturilor la energie vor avea valoare mult mai mică. Va scădea prețul facturii în funcție de tipul și dimensiunea sistemului solar pe care o să îl utilizezi.
- Panourile solare au o durata de utilizare ridicată, cam 30-40 de ani.
- Avansarea tehnologiei va duce la dezvoltarea tuturor sistemelor solare pentru a le face mai puternice și mai rapide.
- Energia solară este tot timpul disponibilă și infinită. Ea poate fii captată pe timpul zilei.
- Este o opțiune ideală pentru anumite regiuni cu acces limitat la energie electrică. Ajută la păstrarea resurselor naturale reducând consumarea de combustibili fosili.
- Energia solară este gratuită.
- Panourile solare pot fii instalate pe casa ta, fără să mai fii nevoit să fii legat la o rețea de electricitate.
- Pune la dispoziție noi locuri de muncă ajutând la crearea unei economii mai ecologice.
- Poate fii folosită pentru a încărca vehicule.
- Sistemele solare sunt ușor de instalat.
- Crește valoarea casei tale. Spre exemplu, dacă dorești să vinzi casa, prețul casei va crește din cauză că ai instalat sisteme solare.
- Prețul panourilor fotovoltaice, în ultimii ani, a scăzut devenind din ce în ce mai accesibile.
- Surplusul de energie poate fii vândut unei rețele.
Cu siguranță ai crezut că energia solară aduce numai beneficii, însă nu e adevărat. Dacă vrei să afli care sunt dezavantajele ei citește în continuare.
- Precum știi, soarele nu strălucește tot timpul. El strălucește doar pe timpul zilei.
- Costul achiziționării unui sistem solar de calitate poate fii destul de ridicat.
- Vremea este un factor esențial în a capta lumina soarelui. Nu tot timpul vremea de afară strălucește soarele.
- Sistemele solare nu pot fi folosite noaptea, doar ziua.
- Din punct de vedere estetic, panourile pot fi considerate inestetice în comparație cu un acoperiș normal. Aici totul depinde de cum vede ochiul privitorului frumusețea.
- În procesul de realizare a panourilor solare, se elimina gaze nocive care vor afecta mediul înconjurător.
- Panourile solare nu sunt destinate oricărei case. Spre exemplu, dacă locuința ta nu primește suficientă lumină, atunci panourile solare nu sunt o opțiune bună pentru tine.
- Pentru ați instala panouri solare este nevoie de un anumit spațiu pentru a satisface cerințele electronice.
- Nu le poți lua cu tine dacă te muți într-o altă locuință.
- Prețul stocării energiei poate fi costisitor. Pentru a folosi energia solară și pe timp de noapte aceasta trebuie să fie stocată în baterii mari.
- Nu le poți instala tu. Pentru instalarea panourilor este nevoie de personal calificat.
- Nu toate panourile sunt bune. Panourile solare variază în funcție de design, durabilitatea, puterea și nu numai. Informează-te cât mai mult și cere părerea persoanelor calificate în alegerea lor.
În concluzie, decizia rămâne la tine. Pune în balanță avantajele și dezavantajele și decide care e cea mai bună variantă pentru spațiul în care dorești să le instalezi.