Energia se va scumpi in ciuda modificarii schemei certificatelor verzi

Amanarea acordarii unui numar de certificate verzi va avea efectul invers dorit de catre guvernanti, si anume ca pretul pentru certificate verzi va creste, la fel si cel al energiei, a declarat, marti, in cadrul conferintei “Adevarul despre Energie – Viitorul domeniului energetic in Romania a inceput”, Zoltan Nagy – Bege, membru in Consiliul de Administratie al ANRE.

Daca Guvernul n-ar fi modificat schema anul acesta am fi atins tintele anuale de energie, ca efect al supraofertei de certificate verzi, pretul acestora s-ar fi injumatatit si de la 55 – 57 de euro am fi ajuns la acel minim pe care il prevede legea, de 28,9 euro pe certificat verde. Amanarea va duce la cresterea pretului certificatelor verzi si va creste si pretul energiei electrice. Atunci, ce am castigat intr-o parte, pierdem in cealalta parte, adica la pretul energiei”, reprezentantul ANRE.

Potrivit acestuia, pretul certificatelor va creste in principal din cauza ca vor fi mai putine in piata.

Zoltan Nagy – Bege, membru in Consiliul de Administratie al ANRE

Scazand oferta din piata, automat va creste pretul si o sa creasca si pretul energiei electrice, pentru ca producatorii in loc de 100 de euro din certificate verzi vor avea doar 50 de euro si nu vor mai vinde energia cu 20-30 de euro, ci cu 30-40 de euro. O sa tinem mult mai mult la pretul energiei si, atunci, ce am castigat intr-o parte, reducand schema cu 15 lei, poate 20 de lei, vom pierde la pretul certificatelor si la pretul energiei”, a explicat Nagy-Bege.

Acesta a atras atentia si asupra faptului ca, din cauza incertitudinii cu privire la cum vor arata aceste modificari ale schemei, care persista din decembrie anul trecut, foarte multi investitori au renuntat la Romania.

De asemenea, legislatia prevede ca parcurile fotovoltaice construite pe terenuri agricole nu vor mai primi certificate verzi. Potrivit lui Nagy-Bege, aceasta masura a fost luata pentru a stopa „nebunia panourilor fotovoltaice”.

Nu este vorba de a proteja terenurile agricole, ci de a stopa aceasta nebunie a panourilor fotovoltaice de zeci de MW. Nu este normal, pentru ca aceste parcuri nu sunt in apropierea locurilor de consum. Consumul de energie scade, am ajuns chiar la sub 4.000 MW. Cea mai mare limita este consumul si la energie electrica, si la gaze. Daca nu avem consum, nu avem ce face cu aceasta energie sau aceste gaze naturale”, a mai spus el.

Guvernul a adoptat, in 4 iunie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, act normativ care prevede ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ lansat de Ministerul Economiei care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri