Enel Green Power, partener al celei mai mari centrale de panouri fotovoltaice din Italia

La Catania fost inaugurata cea mai mare centrala de panouri fotovoltaice din Italia, condusa de 3Sun, in care Enel Green Power, Sharp si STMicroelecttronics detin parti egale.

Centrala va produce initial module fotovoltaice pentru 160 MW pe an si va furniza energie pentru cele mai promitatoare piete din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

La inaugurarea centralei au participat presedintele Regiunii Sicilia, Raffaele Lombardo, presedintele Provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, primarul Cataniei, Raffaele Stancanelli, precum si membri ai conducerii companiilor.

Pe langa reprezentanti ai guvernului, la ceremonia de deschidere au mai luat parte presedintele Enel, Paolo Andrea Colombo, directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti, presedintele Sharp Corporation, Katsuhiko Machida, vicepresedintele STMicroelecttronics, Bruno Steve, presedintele si directorul general executiv al STMicroelecttronics, Carlo Bozotti, directorul general executiv al Enel Green Power, Francesco Starace, directorul si vicepresedintele executiv al Sharp, Toshishige Hamano, presedintele 3Sun, Andrea Cuomo si directorul general executiv al 3Sun, Mauro Curiale.

Centrala din Italia va produce celule si module fotovoltaice multi-junction integrate, cu film subtire. Cu un numar initial de 280 angajati calificati si cu o capacitate de productie de panouri solare de 160 MW pe an, care ar putea fi marita pana la 480 MW in urmatorii ani, centrala este deja cea mai mare centrala de panouri solare din Italia si una din cele mai mari din Europa.

A fost finantata cu fonduri de la parteneri, de la CIPE – care a contribuit cu 49 milioane de euro pentru proiect – si de la trei institutii majore de creditare: Banca IMI, Centrobanca si Unicredit, prin programul de finantare de proiecte.

In urma intelegerii semnate in august 2010, fiecare din cei trei parteneri a participat cu o treime din capital, contribuind cu cate 70 milioane de euro bani lichizi ori bunuri tangibile sau intangibile.

De asemenea, partenerii si-au adus contributia in domeniile de activitate: Enel Green Power, prin dezvoltarea si operarea de centrale care genereaza energie din surse regenerabile la nivel international si prin vanzarea de panouri fotovoltaice la scala nationala prin Enel.si; Sharp, prin tehnologia sa unica multi-junction, cu film subtire, deja produsa la fabrica sa din Sakai, Japonia si prin promovarea de panouri fotovoltaice prin subsidiarele din Europa; STMicroelectronics prin capacitatea sa manufacturiera, personalul bine pregatit in domeniul tehnologiilor avansate, cum ar fi microelectronica, si competentele in inovarea si managementul sistemelor ce economisesc energie.

Productia fabricii poate sa satisfaca cererea de pe pietele de energie solara din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), folosind atat proiectele in dezvoltare, cat si retelele de vanzare ale Enel Green Power si Sharp.

In acest sens, Enel Green Power si Sharp au format un nou parteneriat, ESSE (Enel Green Power & Sharp Solar Energy), pentru a dezvolta, construi si opera sisteme fotovoltaice in regiunea EMEA, cu o tinta de productie de peste 500MW pana in 2016, folosind panouri create de fabrica, adaugate la centrala fotovoltaica de 1 MW pe care ESSE o va construi pe acoperisul noii fabrici. Enel.si, subsidiara Enel Green Power specializata in instalarea sistemelor fotovoltaice pentru piata de vanzari, va participa, de asemenea, la efortul de promovare, oferind panouri prin reteaua sa de peste 570 de instalatori calificati din Italia.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Enel si Sharp vor produce panouri solare in Italia
Enel Green Power a inceput constructia unui nou parc eolian in Dobrogea

 

spot_img

Ultimele știri