In baza unui parteneriat cu Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta, in administrarea caruia se afla Delfinariul, sase specii de plante, pasari si mamifere pe cale de disparitie sau amenintate din zona Dobrogei si a Marii Negre vor fi pictate pe peretii unui transformator Enel de mari dimensiuni amplasat in acest complex, cu ocazia Zilei Biodiversitatii, in cadrul proiectului City of Energy.
Vizitatorii Delfinariului vor avea posibilitatea sa invete lucruri noi despre unele dintre cele mai valoroase specii protejate si le vor putea arata copiilor plante, pasari si mamifere pe care acestia nu au mai avut ocazia sa le cunoasca. Pe peretii transformatorului va fi amplasat si un panou explicativ, care va oferi informatii despre statutul fiecarei specii. Astfel, unitatea Enel va deveni o adevarata enciclopedie ilustrata a celor sase specii protejate.
Acest eveniment reprezinta o ocazie de a le reaminti atât adultilor, cât si tinerelor generatii, de fragilitatea plantelor, pasarilor si mamiferelor, de rolul acestora in ecosistem si de nevoia de a le proteja in contextul industrializarii constante.
Mihai Comanescu este artistul local care va picta transformatorul Enel. Cele sase specii care au fost selectate impreuna cu biologii de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta sunt: bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia), spinul lui Hristos (Paliurus spina-christi), muflonul (Ovis musimon), delfinul cu bot de sticla (Tursiops truncatus), cea mai cunoscuta specie din Marea Neagra, gasca cu piept rosu (Branta ruficolis), una dintre cele mai rare specii de gâste salbatice din lume, si pelicanul cret (Pelecanus crispus), specie rara si vulnerabila, protejata prin lege.
Delfinariul din Constanta si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972, fiind primul centru de felul sau din Romania si singurul din sud-estul Europei la vremea aceea. Mai mult, acesta a fost primul centru din lume unde au putut fi dresati delfini din toate cele trei specii prezente in Marea Neagra.
In prezent, Delfinariul din Constanta continua sa fie singurul centru de acest tip din Romania, fiind vizitat anual de peste 22.000 de persoane. Parcul Delfinariului este unul dintre cele mai populare locuri din Constanta si cuprinde atractii precum Planetariul si pavilionul de pasari exotice. Prin proiectul City of Energy, transformatorul Enel din cadrul complexului se va adauga listei de atractii turistice si educationale ale zonei.