Emisiile de dioxid de carbon trebuie injumatatite progresiv, pana in 2050, pentru a reduce riscul schimbarilor climatice si pentru le mentine la un nivel acceptabil, conform unui raport al PriceWaterhouseCoopers.
In cazul economiilor avansate G8, acest lucru semnifica reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 80 la suta pana in 2050, iar in cazul economiilor in curs de dezvoltare este nevoie de o atenuare a cresterii emisiilor pana in jurul anului 2020 si apoi incercarea de a le reduce treptat.
Acest scenariu necesita o crestere a eficientizarii energiei in toate sectoarele economiei, o folosire mai buna a consumabilelor si a energiei nucleare, o captare si stocare a carbunelui, folosirea unor alte tehnici si tehnologii de reducere a emisiilor precum si reducerea despaduririlor.
In raport se noteaza si tendinta de crestere a preturilor petrolului si gazelor, ceea ce va ajuta la incurajarea adoptarii unei atitudini de eficientizare a consumului de energie si de consumabile, desi exista urmari negative ale acestei tendinte, printre care se numara schimbul dintre productia de combustibili biologici si cea a alimentelor rezonabile la pretul de cumparare. Atribuirea unui pret emisiilor de carbon prin intermediul unei combinatii intre legile comertului de carbune globale si taxele pe emisii reprezinta de asemenea un punct critic.
"Estimam ca injumatatirea emisiilor de carbon pana in anul 2050 va insuma ca si costuri nu mai mult de trei la suta din PIB -ul global. Acest lucru semnifica in mare sacrificarea unui an de crestere a PIB-ului global incepand de acum si terminand cu 2050. Cu alte cuvinte, vom atinge acelasi nivel in 2051 si nu in 2050, cum s-ar fi intamplat probabil daca nu am fi aplicat aceasta strategie", a afirmat John Hawksworth, seful Departamentului de Macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers si autor principal al raportului.
In opinia lui Richard Gledhill, seful Departamentului de Climate Change Services din cadrul PWC, cerinta cheie in acest moment este ca guvernele din majoritatea statelor principale cu o economie dezvoltata sa isi foloseasca puterea politica si sa adopte impreuna un plan de organizare si stabilizare a pietei globale a carbunelui prin fixarea unui pret pentru emisiile de carbon.
"Acest lucru va trimite semnalele potrivite sectorului privat de investitii precum si clientilor de care acestia au nevoie pentru a livra noile tehnologii determinand astfel o schimbare in comportamentul de consum, schimbare ce va putea combate efectele incalzirii globale", a subliniat Gledhill.
PricewaterhouseCoopers este prezenta pe piata romaneasca din 1991 avand in prezent o echipa formata din peste 650 de angajati condusi de 15 parteneri. PricewaterhouseCoopers a inregistrat in Romania in anul financiar care s-a incheiat la 30 iunie 2007 o cifra de afaceri de 40,5 milioane dolari. Aceasta cifra confirma pozitia de lider al pietei locale de profil detinuta de PricewaterhouseCoopers.
PWC ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil si a genera plus valoare pentru clientii sai si toti factorii implicati. Cei peste 146,000 de angajati ai firmei din 150 de tari isi valorifica gandirea si experienta pentru a oferi noi perspective si solutii practice pietei.