Traficul aerian global este responsabil pentru aproximativ 2% din totalul emisiilor de dioxid de carbon, aflandu-se aproape la egalitate cu producerea caramizilor de argila facute de mana, a declarat Mike Moore, un fost director al Organziatiei Mondiale a Comertului. Aproape 97% din caramizile de argila sunt produse in tari in curs de dezvoltare, precum cu China cu 700 de miliarde de caramizi produse anual si India cu 140 de miliarde, informeaza Earth Times.
Acesta a mai spus ca industria caramizilor este al treilea consumator de carbune in India si al patrulea in China. Mike Moore a precizat ca industria aviatica este o tinta usoara pentru ecologisti si a facut apel la simtul proportiilor in dezbaterea pe tema schimbarilor climatice.
Mike Moore a spus ca totalul emisiilor de dioxid de carbon din Noua Zeelanda si Australia echivaleaza cu cateva saptamani de crestere economica in China si India.
Comentariile fostului director al Organizatiei Mondiale a Comertului vin ca urmare a unui studiu realizat de oameni de stiinta din mediul academic care au spus ca totalul emisiilor transportului aerian spre Noua Zeelanda echivaleaza cu totalul emisiilor provenite de la generarea energiei in aceasta tara. Cercetatorii au aratat ca emisiile provenite de la zborurile turistilor care au vizitat Noua Zeelanda in 2005 au fost de 7,9 milioane de tone.
"Avand in vedere faptul ca turismul este principala sursa de venit a Noii Zeelande, aceste descoperiri trezesc ingrijorari", a declarat unul dintre cercetatori. David Parker, ministru responsabil cu schimbarile climatice, a declarat ca emisiile provenite de la traficul aerian sunt o preocupare pentru guvern, care nu incearca sa minimalizeze situatia.
Ministrul a mai spus ca Air New Zeeland, compania aeriana de stat, are deja una dintre cele mai eficiente energetic flote din lume si ca are in vedere, in colaborare cu Rolls Royce si Boeing, sa incerce folosirea amestecurilor de biocombustibili.