Emisiile din tarile G8 au scazut in 2006, mai putin in Rusia

Emisiile de gaze cu efect de sera in tarile G8, cu exceptia Rusiei, au scazut in 2006 cel mai mult de cand lumea a inceput sa incetineasca schimbarile climatice in 1990, informeaza Reuters.

Cresterea preturilor la petrol, masurile de diminuare a incalzirii globale si o iarna mai calda in Statele Unite care a dus la scaderea cererii de energie pentru incalzire au contribuit la o scadere cu 0,6% a emisiilor G8 in 2006 fata de 2005.

„Este un semn incurajator ca emisiile au scazut in 2006 in cateva economii dezvoltate”, a declarat Michael Raupach, lider al Centrului pentru Observarea Pamantului din Canberra, Australia. „Oricum, abia am inceput”, a mai spus, adaugand ca lumea are nevoie de masuri mai severe pentru a stabiliza nivelul emisiilor pentru evitarea efectelor schimbarilor climatice: valuri de caldura, crize de hrana, inundatii, secete si cresterea nivelului marii.

Emisiile din Statele Unite, Japonia, Germania, Canada, Franta, Marea Britanie si Italia au scazut cu intre 2,5% in Franta si doar 0,2% in Germania. De cealalta parte, emisiile Rusiei, care au scazut dupa prabusirea industriei din era sovietica, au crescut cu 3,1%, in paralel cu o crestere economica.

In total, emisiile din natiunile G8 au scazut la 14,04 miliarde de tone in 2006 de la 14,12 miliarde in 2005, potrivit calculelor Reuters facute pe baza rapoartelor Secretariatului Schimbarilor Climatice al ONU.

Unii experti comenteaza ca scaderea de 0,6% a emisiilor G8 nu este un semn al rezolvarii problemei emisiilor. „Este de asteptat ca preturile ridicate la petrol sa duca la scaderea cererii de petrol, iar o iarna mai calda sa duca la scaderea consumului de energie si la reducerea emisiilor centralelor energetice”, a declarat Knut Alfsen, cercetator in cadrul Centrului International pentru Cercetare de Mediu si Clima din Oslo.

„Din pacate, este greu de descoperit strategii ale tarilor G8 care sa fi dus la reducerea emisiilor”, a declarat acesta. „Sunt pesimist in ce priveste raspunsul tarilor la provocarea schimbarilor climatice”, a adaugat cercetatorul.

El a mai spus ca ar fi interesant de vazut daca cresterea gradului de constientizare privind schimbarile climatice printre oameni in 2007, legata de factori precum filmul fostului vicepresedinte american Al Gore sau rapoarte ONU ar duce la reducerea emisiilor.

Cu toate criticile, scaderea emisiilor in 2006 s-a produs in ciuda unei cresteri economice de 3%, in medie. Acest lucru marcheaza progrese macar in decuplarea emisiilor de cresterea economica.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri