Emisiile de gaze cu efect de seră în UE au scăzut la 787 de milioane de tone echivalent CO2

În al treilea trimestru al anului 2023, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE sunt estimate la 787 de milioane de tone echivalent CO2, în scădere cu -7,1% față de același trimestru din 2022 (847 milioane de tone de tone echivalent CO2). Produsul intern brut (PIB) al UE a rămas stabil, înregistrând doar o mică variație (-0,2% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu același trimestru din 2022), arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică al UE, Eurostat.

Aceste informații provin din datele privind estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră pe activitate economică publicate de Eurostat. Estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră completează datele socio-economice trimestriale, cum ar fi PIB-ul sau ocuparea forței de muncă.

În trimestrul III 2023, sectoarele economice responsabile de cele mai mari reduceri față de trimestrul III 2022 au fost furnizarea de energie electrică și gaze (-23,7%), gospodăriile (-6,5%) și industria prelucrătoare (-4,9%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 23 de țări ale UE.

În al treilea trimestru al anului 2023, se estimează că emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 23 de țări UE, în comparație cu trimestrul al treilea din 2022. Sunt estimate creșteri pentru Malta (+7,7%), Cipru (+3,7%), Letonia (+ 3,4%) și Slovacia (0,9%). Dintre aceste patru state membre UE, 3 au avut o creștere a Produsului Intern Brut: Malta (+7,1%), Cipru (+2,5%) și Slovacia (+1,1%).

Cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de seră sunt estimate pentru Estonia (-30,7%), Bulgaria (-18,6%) și Germania (-12,2%).

Din cele 23 de state membre ale UE despre care se estimează că și-au redus emisiile, 11 au înregistrat și o scădere a economiei (Irlanda, Estonia, Austria, Luxemburg, Suedia, Finlanda, Cehia, Țările de Jos, Germania, Danemarca, Ungaria). Italia și-a menținut PIB-ul la același nivel ca în al treilea trimestru din 2022, în timp ce și-a redus emisiile de GES. Se estimează că celelalte 11 țări ale UE (România, Croația, Grecia, Portugalia, Bulgaria, Belgia, Spania, Slovenia, Polonia, Franța, Lituania) au reușit o scădere a emisiilor în timp ce au înregistrat creștere economică.

spot_img

Ultimele știri