Boom-ul economic global a accelerat emisiile de gaze cu efect de sera care au atins un prag periculos ce nu era asteptat timp de un deceniu, fapt care ar putea cauza o schimbare ireversibila a climei, a declarat Tim Flannery, un reputat om de stiinta din Australia.
Tim Flannery, un specialist in domeniul schimbarii climei de renume mondial si detinator al
titlului de ’’Australianul Anului’’ in 2007, a relatat ca un raport al ONU privind schimbarea climei in
plan international, ce va fi dat publicitatii in luna noiembrie, va demonstra ca gazele cu efect de sera
au atins deja un nivel periculos, informeaza Reuters.
Flannery a mai spus ca raportul Comisiei Interguvernamentale privind Schimbarea Climei va arata ca emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera de la mijlocul anului 2005 au atins aproximativ 455 de parti la un echivalent al dioxidului de carbon de un milion – un nivel care nu era asteptat in urmatorii 10 ani.
"Am crezut ca vom atinge acest prag intr-un deceniu", a declarat Flannery pentru televiziunea australiana, luni, 8 octombrie.
"Am crezut ca mai avem destul timp. Dar noile date arata ca aproximativ la mijlocul anului 2005 am depasit acel prag", a mai spus omul de stiinta.
Raportul stabileste ca volumul emisiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera a depasit pragul care ar putea cauza schimbari climatice periculoase.
Flannery, care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii Macquarie si este autor al cartii ’’The Weather Makers’’ despre schimbarea climei, a afirmat ca a vazut datele brute ce vor fi incluse in Raportul sinteza al IPCC.
El a afirmat ca masurarea emisiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera nu a inclus numai dioxidul de carbon, ci si oxidul de azot, metanul si hydroflorurocarburile. Toate aceste gaze au fost masurate si apoi echivalate intr-un gaz potential pentru a atinge nivelul general.
"Toate au un impact. Probabil 75 la suta reprezinta dioxidul de carbon, iar restul reprezinta acel amestec de alte gaze", a mai spus Flannery.
Flannery a explicat ca expansiunea economica globala, in special in China si India, a reprezentat un factor major care a stat in spatele acestei cresteri accelerate neasteptate a nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera.
"Ne bazam inca activitatea economica pe combustibilul fosil. Metabolismul acelei economii se afla acum in mod evident in coliziune cu metabolismul planetei noastre", a mai spus Flannery.
Raportul adauga o nota de urgenta reuniunii internationale privind schimbarea climei, ce va avea loc la Bali, Indonezia, in luna decembrie, iconditiile in care reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea sa nu mai fie suficienta pentru a preveni modificarea periculoasa a climei, a mai spus cercetatorul.
Ministrii Mediului din tarile membre ale ONU se vor intalni in decembrie, in Bali, pentru a incepe convorbirile privind inlocuirea Protocolului de la Kyoto privind limitarea schimbarilor climei, Protocol ce expira in 2012.
"Putem reduce emisiile oricat de mult vrem – chiar daca retragem o parte dintre substantele poluante din aer si padurile tropicale tot ne vom confrunta cu niveluri inacceptabile de risc in urmatorii 40 de ani", a avertizat Flannery.
Flannery a propus ca tarile dezvoltate sa cumpere "securitate climatica" platind sate din tari precum Papua Noua Guinee pentru a nu mai taia paduri si a reimpaduri. "Cele 220 de gigatone de poluant cu carbon, cantitatea care se gaseste in atmosfera, sunt o consecinta a revolutiei industriale, iar noi suntem beneficiarii acesteia, desi o mare parte din lume nu acorda atentie acestui lucru", a mai precizat omul de stiinta australian.
"Consider ca este o datorie istorica pe care o avem fata de omenire. Nu imi pot imagina o cale mai buna de a plati aceasta datorie decat incercand sa ii ajutam pe cei mai saraci oameni de pe planeta", a mai spus acesta.