Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Emisiile de dioxid de carbon in sectorul de transporturi au continuat sa creasca in UE

Emisiile de dioxid de carbon in sectorul de transporturi au continuat sa creasca in statele membre ale Uniunii Europene, in pofida unei reduceri consemnata in alte sectoare ale economiei, potrivit datelor pentru 2006 prezentate, miercuri, de expertii UE, transmite Reuters.

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a avertizat asupra unei cresteri a emisiilor de CO2 in randul celor 12 noi state membre ale forului comunitar, in special al statelor din Europa de Est. ’Majorarea emisiilor in majoritatea celor 12 tari nu este un semn incurajator’, a mentionat Dimas.

Emisiile in Estul Europei au scazut dramatic in anii 1990 cand economiile acestor state au fost afectate de caderea comunismului. In acest context, statele in cauza solicita UE sa recunoasca aceste reduceri ale emisiilor.

’Cele 12 state trebuie sa fie constiente ca nu se pot baza pe succesele din trecut’, a subliniat comisarul pentru mediu. Emisiile in sectorul de transport terestru s-au majorat cu 0,7 procente in 2006 in timp ce nivelul emisiilor in ansamblu a scazut cu 0,3 la suta, potrivit Agentiei Europene pentru Mediu. Emisiile de gaze cu efect de sera in sectorul aviatic si cel fluvial a continuat sa creasca semnificativ in 2006.

Emisiile in industriile energetice s-au stabilizat in ultimii ani in timp ce cele provenite din sectorul manufacturier au scazut considerabil. Cele 15 state membre UE care au semnat Protocolul de la Kyoto au redus emisiile de CO2 cu 0,8 procente in 2006 si cu 2,7 la suta fata de anul de baza 1990.

’Aceste cifre permit celor 15 state sa indeplineasca prevederile Protocolului de la Kyoto si sa mentina media emisiilor cu cel putin 8 procente sub nivelul din 1990 intre anii 2008 – 2010’, a aratat Agentia Europeana pentru Mediu.

Scaderea pe ansamblu a emisiilor in UE a fost generata de reducerea consumului de gaz natural si petrol in gospodarii si in sectorul serviciilor, pe fondul unor preturi mari la gazele naturale si al incalzirii vremii in mod special in Belgia, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie.

spot_img

Ultimele știri