Elevii din Targu Mures participa la proiecte de ecologizare

Elevii Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian" si ai Colegiului Economic "Transilvania” din Targu Mures, sub indrumarea Directiei Apelor Mures, au elaborat o serie de proiecte de ecologizare a mediului si a apelor pe care le-au prezentat, marti, la Biblioteca Judeteana Mures, in cadrul unei intalniri organizate cu ocazia "Zilei Mondiale a Apei", informeaza Agerpres.

"De la inceput am initiat, noi, elevii de la Colegiul National ‘Alexandru Papiu Ilarian’, impreuna cu colegii de la Cercul de Geografie Constantin Herbs, proiectul ‘Targu Mures – un oras ecologic’. Prima faza a fost adunarea de hartie in incinta scolii, dupa care a fost distribuita unor firme de profil, apoi in faza a II-a a urmat curatarea malurilor raului Mures, sprijiniti de Directia Apelor Mures. In faza a III-a au fost plantati 20 de puieti de tuia in jurul scolii, iar faza a IV-a a constat intr-un proiect de arta si ecologizare intitulat ‘Arta ecologizarii’. Acum suntem in faza a V-a a proiectului, ‘Coltul verde din clasa mea’, in care am incercat sa atragem atentia si altor scoli, dar in special elevilor din scoala noastra, ca este nevoie ca deseurile sa fie selectate pe anumite categorii", a declarat, marti, Florea Claudiu, elev in clasa a XI-a B la Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian".

Elevul a aratat ca pentru colectarea selectiva a deseurilor au amplasat in trei clase cate trei cosuri de gunoi, impartite pe hartie, PET-uri si gunoi menajer, cu ajutorul unei firme de gunoi din Oradea. Colegii lor de la Colegiul Economic ‘Transilvania’ au elaborat un proiect intitulat ‘Apa – izvorul vietii’, care vizeaza modul de protejare apei.

"Putem sa prevenim poluarea apelor, sa ne organizam in asociatii pentru protectia mediului si a apelor, sa se faca proiecte care sa colecteze gunoaiele de pe malurile apelor. Avem raul Mures care este foarte poluat, avem foarte multe exemple date la televizor sau foarte multe poze in care raul Mures este plin de PET-uri, de mizerii. Eu, personal, am fost in organizatia ‘Exploratori pentru viitor’ si am participat la campanii de colectare a deseurilor, am mai fost in excursii, in tabere, unde ne-am pus corturile pe malurile raurilor si am lasat locul exact asa cum l-am gasit. Asta trebuie sa invatam", a subliniat Cristina Buta, eleva in clasa a X-a D la Colegiul Economic.

Calin Fokt, purtatorul de cuvant la Directia Apelor Mures, a apreciat initiativa elevilor din municipiu si a dat asigurari ca institutia ii va sprijini pentru a-si pune in aplicare proiectele. ‘Din punctul meu de vedere, daca aceasta initiativa prinde radacini si nu ramane singulara, atunci avem sansa sa transmitem generatiilor viitoare o apa curata si pura’, a subliniat Fokt.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri