„Eldorado Gold va incepe explorari in perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel. In contextul amplelor proteste de strada impotriva proiectului de la Rosia Montana, actiunile autoritatilor statului si ale companiilor care vor sa exploateze aurul din Apuseni trec aparent neobservate”, se arata intr-un material publicat pe ziare.com de doctorul Raul C. Muresan, Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie Cluj-Napoca.
Deva Gold S.A., o noua companie de tip RMGC
Eldorado Gold este o companie de marime medie pe piata exploatarilor aurifere, aceasta realizand recent o crestere semnificativa a portofoliului prin achizitionarea European Goldfields, in februarie 2012, contra unei sume de 2.5 miliarde de dolari canadieni. Prin aceasta achizitie, Eldorado Gold intra in posesia minelor sau proiectelor miniere detinute de European Goldfields in Grecia si Romania”, scrie ziare.com.
In Grecia, este vorba de perimetrele Stratoni, Skouries si Olympias, in peninsula Halkidiki. In Romania, prin intermediul achizitiei mai sus mentionate, Eldorado Gold intra in posesia perimetrului de exploatare a aurului de la Certej.
European Goldfields era o companie fondata in anul 2000, dupa modelul patentat de controversatul Frank Timis, cel care a pus la punct si afacerea Rosia Montana. Intre anii 2000 si 2006, Frank Timis a detinut intre 15% si 18,9% din European Goldfields, chiar pe website-ul sau aparand in clar asocierea sa cu aceasta companie.
La momentul achizitiei, European Goldfields avea deja in portofoliu 80% din compania Deva Gold S.A., o asociere cu Minvest Deva dupa modelul Rosia Montana Gold Corporation, in care statul roman detine sub 20% participatie„, potrivit ziare.com.
Compania Deva Gold S.A., detinuta acum de Eldorado Gold, intentioneaza sa extraga aurul din perimetrul Certej, prin acelasi procedeu de cianurare ca in cazul Rosia Montana.
Conform informatiilor din presa, in urma exploatarii, ar rezulta un iaz de decantare plin cu cianuri si metale grele de 63 de hectare!
Macelul din Halkidiki
Intentia European Goldfields, iar mai apoi a Eldorado Gold, de a deschide mine de suprafata (similare celei din proiectul Rosia Montana) in peninsula Halkidiki, in special in zona Skouries, a declansat un val de proteste fara precedent in Grecia.
In toamna lui 2012 protestele au luat amploarea unui razboi civil, in 21 octombrie 2012 aproximativ 2.500 de protestatari luptandu-se cu 200 de politisti pe drumul forestier care duce inspre zacamantul de la Skouries, relateaza The Globe and Mail, citat de ziare.com.